Gradonačelnik se isprsio i donio odluku o besplatnoj električnoj energiji za automobile – evo do kad

Foto: https://www.teb-ing.hr/

Imamo sreće što se Grad Zagreb uključio se u projekt Srednjoeuropski zeleni koridori. U sklopu tog programa, a uz pomoć EU sredstava u Zagrebu su u vlasništvu Grada Zagreba otvorene tri punionice za električne automobile. Jedna kraj zgrade Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1, druga u Parku Stara Trešnjevka 2, a treća u Novom Zagrebu, na adresi Avenija Dubrovnik 15. Ondje su postavljene punionice visoke snage: DBT Three-Standard s tri tipa priključka: 43 kW AC za IEC61851-1 type-2, 44 – 50 kW DC za CHAdeMO priključak i 44 – 50 kW DC za Combo-2 priključak.

Posljednjom odlukom gradonačelnika Milana Bandića, punjenje automobila električnom energijom biti će besplatno sve do 31. prosinca 2023., što je silno dobra vijest za sve vlasnike električnih automobila i one koji to tek kane postati.

Postava, puštanje u rad, praćenje rada i omogućavanje slobodne uporabe punionica za električne automobile vozačima koji putuju transeuropskom cestovnom mrežom je planirana aktivnost TEN-T projekta CEGC, koji je pokrenut radi potrebe za dekarbonizacijom i elektrifikacijom cestovnog prometa, te s time povezanom interoperabilnošću i mogućnošću postizanja sinergije tehničkih rješenja.

Cilj projekta je uvođenje infrastrukture za punjenje električnih vozila u srednjoj Europi, kako bi vozila s električnim pogonom postala održiva alternativa vozilima s motorima s unutrašnjim izgaranjem. Dio troškova ove nabave su bili na teret EU projekta CEGC u iznosu od 434.056,16 kn (sufinanciran od strane TEN-T programa u udjelu od 50%) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u iznosu od 200.000,00 kn, a preostali dio od 234.056,16 kn na teret proračuna Grada Zagreba za 2015. godinu.


Komentari