Čak dvije trećine našeg voznog parka čine metalni starci! Trošarine pred izmjenom, lobira se za uvođenje poreza na starije aute

pexels

Prema podacima koje je za prvih šest mjeseci ove godine prikupio Centar za vozila Hrvatske, prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj je porasla.

Nakon nekoliko godina kontinuiranog pomlađivanja, vozni nam se park ove godine postarao. Vozila na našim cestama sada su u prosjeku stara 15,12 godina.

Od automobila koji su u prvih šest mjeseci ove godine prvi put registrirani u Hrvatskoj, oko 17.000 ih je novih, a 30.000 rabljenih. Nadalje, kupci rabljenih automobila pod dojmom pandemije koronavirusa snizili su očekivanja, a s njima i planirani budžet za kupnju automobila. Manje novca znači stariji automobil.

Prosječna starost rabljenih vozila koja su ove godine u Hrvatskoj prvi put registrirana iznosi 8,32 godine, odnosno 7,43 godine govorimo li samo o osobnim automobilima. I tu bilježimo povećanje u odnosu na prvo polugodište prošle godine, kada su u Hrvatsku novopristigli rabljeni automobili bili u prosjeku stari 6,22 godine.


U Hrvatskoj je trenutačno oko 110.000 automobila starih godinu dana, 220.000 automobila koji su stari od dvije do pet godina, njih 250.000 starih između šest i devet godina i čak 1,150.000 automobila starih deset i više godina. Čak dvije trećine našeg voznog parka čine metalni starci!

Po pravilniku koji je u EU na snagu stupio prvog dana 2020. proizvođači automobila morat će za aute prodane na europskom tržištu za svaki gram koji prijeđe 95 g ugljikova dioksida platiti 95 eura kazne. Tih 95 eura na prvu ne zvuči puno, no uzmemo li u obzir da novi auti kakvi se prodaju u zemljama EU u prosjeku imaju 121 g CO2/km, to za jedan prodani automobil znači kaznu od 2470 eura.

No,to nije sve. Uvodi se WLTP, odnosno novi protokol testiranja potrošnje (a s njom povezanog i ispuha CO2) kod novih automobila. Stari NEDC protokol podrazumijevao je testiranje u laboratorijskim uvjetima, pa je deklarirana potrošnja bila litru i pol do dvije niža od realne, što je bilo nepošteno prema kupcima automobila. Novi WLTP podrazumijeva testiranje u realnim uvjetima vožnje, što znači točniju informaciju o potrošnji i CO2 emisiji za kupce vozila, ali i veći iznos poreza u onim državama u kojima se porez obračunava i temeljem CO2 emisija. A mi smo upravo takva država – naš Poseban porez na motorna vozila (PPMV), poznat i kao trošarina, računa se i temeljem CO2 ispuha, što znači da bi po sadašnjem načinu izračunavanja trošarine novi automobili trebali (dodatno) poskupjeti kad 1. siječnja 2021. na snagu stupi WLTP u punom obujmu.

Zasad se prilikom obračunavanja trošarine koristi korelirani NEDC, ali tako će biti još samo do kraja ove godine.

Zato je u pripremi novi način obračunavanja trošarine koji bi trebao spriječiti drastičan rast cijena novih automobila nakon 1. siječnja 2021. godine.

Cilj je da se trajno snizi opterećenje kupnje novog vozila te samim time unaprijedi vozni park u Hrvatskoj, smanji prosječna starost voznog parka,  veći dio voznog parka u fiskalnoj zoni (jamstveni ciklus, ovlaštena i prijavljena mreža, godišnji porez na motorna vozila…), pozitivan utjec na energetsko-ekološku obnovu voznog parka, pojednostavljenje sustava obračuna PPMV-a, uravnoteženje tržišne utakmice, povećanje sigurnosti vozača te smanjenje troškova zdravstvenog sustava vezane za prometne nesreće, piše Večernjilist.

Komentari