Znate li da Grad zajedno sa Holdingom ima 7256 stanova! Šokirati ćete se kad vidite koliko ih se koristi bez ikakve osnove!

.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Klub zastupnika Glasa i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ustvrdio je u utorak da gradonačelnik Milan Bandić gradski proračun doživljava kao svoj osobni interes, gdje se realiziraju projekti koji su njemu u interesu, a interes građana ga ne zanima.

Čelnica kluba Anka Mrak Taritaš rekla je na konferenciji za novinare uoči 36. sjednice Gradske skupštine da će središnja točka nove sjednice biti izvješće o proračunu za 2019. godinu.

“Od prvog trenutka kada je bio predstavljen proračun pa do njegova izvršenja ništa se u ovome gradu promijenilo nije. Proračun je i dalje telefonski imenik, trpi sve brojke, jedna preraspodjela, druga, treća…”, kazala je Mrak Taritaš.

Prihodi proračuna su 8205 milijardi kuna, a rashodi 8623 milijarde, pa je manjak u ovome trenutku 413 milijuna kuna.


“Izvršenje proračuna pokazuje da ide ono do čega je gradonačelniku stalo. On proračun doživljava kao svoj osobni interes, ono što mu je u interesu se realizira, ono što je interes građana se ne realizira”, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Upozorila je da se Grad ponovno želi zadužiti za 350 milijuna kuna, a iako piše da je taj novac za projekte, Mrak Taritaš drži kako se taj novac želi posuditi “samo da se ne ode u nedozvoljeni minus”.

Gradski zastupnik Stanko Kordić kaže kako izvješća kasne i po više mjeseci, a nije teško zaključiti zašto. “Čekalo se da prođu izbori, s obzirom na to da sva izvješća pokazuju loše stanje, prije svega gradskih financija”, tvrdi Kordić.

Kao primjer naveo je mjeru za roditelje odgojitelje, jer se svake godine u proračunu planira puno manji iznos od stvarnog. “Prve godine potrošeno je 200 milijuna kuna, druge 290 milijuna, treće 370 milijuna, u ovoj godini će to biti vjerojatno preko 450 milijuna kuna”, ističe Kordić.

Unatoč tolikim sredstvima ta mjera nije urodila plodom, jer u Zagrebu, po podacima Zavoda za statistiku, nema pozitivnog prirodnog prirasta stanovništva.

Na gradsku imovinu se troši četiri puta više nego što se uprihodi.

Gradska zastupnica Sonja Konig poručila je kako se gradskom imovinom, resursima, i gradom ne upravlja dobro.

“Najbolji primjer za to su prihodi i rashodi od zakupa i iznajmljivanja imovine. Prihodi su 140 milijuna kuna, a rashodi 521 milijun kuna, skoro četiri puta više se utrošilo nego uprihodilo”, kaže Konig.

Izvješće o stanju imovine pokazuje da Grad zajedno sa Zagrebačkim holdingom ima 7256 stanova, od toga ih se 866 koristi bez ikakve valjane osnove, a troškove snosi Grad.

“Slična je situacija i s korištenjem poslovnih prostora, bespravno se koristi 278 poslovnih prostora, a 349 ih je potpuno prazno. Odlukom gradonačelnika 28 milijuna kuna za naknade od najma i zakupnina je jednostavno otpisano”, ističe Konig.

Komentari