ZLOSTAVLJANJE ILI DEPRESIJA? Psihijatrica otkriva što bi majku navelo da ostavi vlastito dijete ispred tuđih vrata

Photo: Pixabay, Ilustracija

Tko su roditelji dječačića ostavljenog ispred kućnog praga obitelji koja živi Žitnjaku pitanje je koje ovih dana zanima policiju, socijalnu službu, ali i mnoge Zagrepčane koje je zaprepastio ovaj nesvakidašnji čin. Srećom, maleni koji se u ovom trenutku zove “N 2021 0297955 N” dobrog je zdravlja, a liječnici s dojenačkog odjela Klinike za pedijatriju utvrdili su da je star oko dva tjedna te da u tom periodu nije bio zanemarivan.

No, što je navelo jednog od roditelja na ovakav potez još uvijek je nejasno, a doc. dr. Nadica Buzina, pročelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju u Klinici za psihijatriju Vrapče rekla je za 24sata kako je teško komentirati ovaj slučaj te da je prije svega potrebno provesti psihijatrijsko vještačenje kako bi se dobila procjena psihičkog stanja majke. Vrlo rijetko, ističe liječnica, majke koje ostave dijete boluju od psihoze.

Objašnjava Buzina kako je mnogo uzroka koji bi osobu mogli navesti da se odluči za ovakav čin.

“Najčešće je riječ o kombinaciji više faktora, odnosno reaktivnih stanja kod emocionalno osjetljivijih osoba, ujedinjenih s teškom socijalnom situacijom i poremećenim obiteljskim ili partnerskim odnosima. To na kraju dovede do sloma obrambenih mehanizama koji izazovu fizičku agresiju”, tumači Buzina dodajući kako je vrlo rijetko, ali se znalo dogoditi da cijeli postupak ostavljanja novorođenčeta majka unaprijed isplanira.


Jedan od uzroka mogao bi biti i postporođajna depresija, a liječnica navodi da se ona najčešće kod majki pojavljuje odmah nakon porođaja, no može se javiti i nešto kasnije. Sve ovisi o strukturi ličnosti, dodaje Buzina, kao i o vanjskim okolnostima.

“Bilo je i slučajeva da cijela trudnoća bude prikrivena te da obitelj i okolina uopće ne znaju za trudnoću žene. Svakako treba uzeti u obzir sve okolnosti, uključujući i socijalnu situaciju”, zaključuje.

Podsjećamo, beba je ostavljena pred vratima u četvrtak navečer u kući šesteročlane obitelji iz Zagreba koja je tada bila na obiteljskom rođendanu u susjedstvu. Djevojka (17) odlučila je ranije napustiti zabavu i otkrila je kako ju je nešto cijelo vrijeme “vuklo doma”.

“U hodniku, gdje nemamo svjetla, bila su kolica moje najmlađe seke. Upravo u njima netko je ostavio bebu koja je bila hladna i već je poplavila. Brzo sam uzela sekinu rozu dekicu i zamotala ga. Bio je dečko samo zamotan u plahtu i tako ostavljen“, ispričala je za 24 sata.

Komentari