‘ŽIVOTI DJECE SU UGROŽENI’ Zagrebački roditelji pokrenuli peticiju protiv povratka u škole

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U školske klupe učenici osnovnih i srednjih škola trebali bi se vratiti 18. siječnja, a prvi dan nastave drugog polugodišta u zagrebačkim bi školama trebao početi vježbama evakuacije. No, roditelji u metropoli nisu zadovoljni ovom odlukom. Potres je oštetio mnoge zgrade u Zagrebu, kako onaj u ožujku, tako i niz potresa koji se dogodio u posljednjih desetak dana.

Pojedini ravnatelji škola navode da su im se manje pukotine na zgradama iz ožujskog potresa sada proširile i potrebno ih je sanirati, čak i ako takva oštećenja ne utječu na funkcionalnost. Roditeljske udruge i pojedinci postavljaju pitanje sigurnosti djece u starim objektima, zagovarajući online nastavu, a pokrenuta je i peticija kojom se od Grada Zagreba traži da organizira postavljanje zaštitnih koridora, ali i da ukloni urušene i opasne dijelove s oštećenih zgrada koji prijete prolaznicima.

“Središte Zagreba teško je stradalo u potresu 22. ožujka 2020. Novi potres na području Gline i Petrinje 29. 12. 2020. jako se osjetio i u Zagrebu, kao i sva naknada podrhtavanja tla. Osim straha i neizvjesnosti, novi potresi dodatno narušavaju sigurnost zgrada; dimnjaci, atike, zabatni zidovi, štukature oštećenih zgrada zasipaju ulice i ceste Donjega grada i predstavljaju prijetnju svima koji žive, rade i kreću se gradskim središtem.

18. siječnja 2020. počinje nastava – brojni će učenici krenuti put škola, a pritom će biti životno ugroženi. Sada je doslovno dovoljan nešto jači zapuh vjetra, naknadno podrhtavanje tla (a tlo se neprestano i već mjesecima trese), da pokrene crijep s već oštećenog krova ili ciglu s napuknutog pročelja. To bi, nažalost, moglo imati fatalne posljedice po ljudske živote”, navodi se u peticiji.


Ističe se i da je zakonska i ustavna obveza nadležnih institucija brinuti o životu i sigurnosti učenika, učitelja i građana te učiniti sve kako bi učenici sigurno dolazili u školu i iz nje odlazili svojim domovima te kako bi u školi bili sigurni.

“Putevi do škola u središtu Zagreba (OŠ Ivana Gundulića, OŠ J.J.Strossmayera, OŠ Izidora Kršnjavog, Oš Matka Laginje, OŠ Hugo Kon, učenici dislociranih škola OŠ Dr.Ivana Merza, OŠ Petra Zrinskog, zatim glazbene škole Blagoje Bersa, Vatroslav Lisinski, glazbeno učilište Elly Bašić), danas su po život opasni te smatramo kako bi, kao privremeno rješenje do sanacije oštećenih zgrada, trebalo napraviti koridore odnosno „tunele“ na svim prilaznim cestama i ulicama do spomenutih škola.

Upravo stoga, a kako bismo spriječili moguću fatalnu nesreću zbog nemara nadležnih institucija koje nisu učinile sve što je moguće da se nesreća spriječi, zahtijevamo da se navedeni koridori počnu pripremati i graditi odmah s prvim sljedećim radnim danom (11. siječnja 2020.) kako bi barem dio njih bio spreman do početka nastave u 2. polugodištu (18. siječnja 2020.). Paralelno s izgradnjom zaštitnih koridora („tunela“), tražimo inspekciju i uklanjanje svih opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putevima do škola u središtu grada”, navodi se u peticiji.

Komentari