Želite biti zdravi? Iz kuće odmah izbacite ovih 10 predmeta!

FOTO: Pixabay

Pretrpana kuća može biti uzročnik i brojnih zdravstvenih problema pa svakako morate razmisliti o opciji da se riješite nekog od sljedećih predmeta, piše Ordinacija.hr.

1. Plastične posude za hranu
Pregledajte sve posude od čiste plastike koje imate a da na njima stoji oznaka 7 ili “PC”, što označava polikarbonat. “Radi se o posudama koje mogu sadržavati BPA (tvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se ta tvar izbjegava u proizvodnji posuda, ali one stare ih još mogu sadržavati”, tvrdi Sonia Lunder, analitičarka za Environmental Working Group, koja se uvijek zalaže za odbacivanje starih predmeta.

2. Osvježivač zraka
Iako se neki proizvođači hvale kako ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osvježivači zraka i dalje sadrže kemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje. “Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih kemikalija koje raspršujete po kući”, kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvijek čista kuća i rješavanje stvari koje uzrokuju neugodan miris.

3. Zaliha omiljenih napitaka
Ako do danas to niste učinili, trebali biste razmisliti o promjeni navika, posebno ako pokušavate izgubiti višak kilograma. Studija o kojoj se dosta govorilo, objavljena u magazinu Nature, ukazuje na to da određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima koje su vrlo važne za zdravlje cijelog organizma.


4. Stare cipele
Ako govorimo o obući za trčanje, ona bi se trebala mijenjati nakon svakih 500 kilometra, kaže dr. Jason Karp, autor knjige “Trčanje za žene”. Naime, kad se cipele istroše nisu više dobra podloga za nogu pa se sve opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za ozljedu.

5. Stara četkica za zube
Klice i bakterije se lako mogu prenijeti s četkice za zube u usta. Nepropisno pohranjena četkica se može začas pretvoriti u skladište malih napasti. Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u “fit formi”. “Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu učinkovito ukloniti plak, a to je ključno za održavanje zubi i desni zdravima”, tvrdi stomatologinja Sebastiana Sprinmann za Daily Press. U pravilu bi se trebala mijenjati svaka tri do četiri mjeseca.

6. Bacite staru odjeću
Jeste li znali da svakodnevno “kopanje” po ormaru prije posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite izbjeći ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje niste nosili barem godinu dana.

7. Maskara
Svi znamo da se maskara osuši nakon par mjeseci, ali vjerojatno odgađate kupovinu nove jer one mogu biti jako skupe. No, vrijeme da odvojite novac za nju jer se na njoj mogu nakupljati razne bakterije koje mogu uzrokovati crvenilo oka, infekcije, a rijetko i sljepoću.

8. Ostatci hrane
Kad je obrok gotov, sve ostatke koje ne namjeravate baciti spremite u posude i u hladnjak. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac.

9. Kuhinjsku spužvu
Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjske spužvice, a najčešće se tu nađe dom raznim klicama. Stručnjaci savjetuju da se za pranje suđa koriste krpice koje se nakon korištenja mogu oprati zajedno s ostatkom rublja.

10. Plastične daske za rezanje
Rezanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško ih se riješiti. Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, stručnjaci savjetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja djeluje antimikrobno. U prijevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umjesto da se šire one će umrijeti, piše Ordinacija.

Komentari