‘Zaustavimo urušavanje HNK!’ Umjetnici i kulturni djelatnici traže hitnu smjenu Dubravke Vrgoč i uprave kazališta

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Kako bi sprječili “urušavanje” HNK, istaknuti umjetnici i kulturni umjetnici izrazili su najoštriji prosvjed protiv trenutnog stanja u zagrebačkom kazalištu. Slijedom navedenog, poslali su otvoreno pismo, a potpisali su ga i članovi ansambala Opere i Baleta HNK-a Zagreb.

“Zidove HNK-a nije uništio potres, ali sve ono unutar njih, građeno tijekom više od 150 godina, već šest godina doživljava nezapamćeno urušavanje, možda i gore od elementarne nepogode”, stoji u apelu kojeg potpisuju prvakinje opere HNK Blaženka Milić i Branka Beretovac, nacionalni prvak opere Vitomir Marof, akademici Zoran Juranić i Pavle Dešpalj, književnici Slobodan Šnajder, Vjeran Zuppa i Nenad Popović, dirigenti Loris Voltolini i Miroslav Homen, te prvaci baleta HNK-a u Zagrebu Dinko Bogdanić i Ostoja Janjanin.

Istaknuto je i da čak 70 posto zaposlenika nema povjerenja u intendanticu Dubravku Vrgoč, te ne vidi načina za daljnji nastavak rada ostane li na čelu kazališta. Smatraju da  Vrgoč ne poznaje osnovna pravila repertoarnoga kazališta, čime je najviše ugrozila repertoar Opere HNK-a.

“Samovolja i pritisak na zaposlenike, uz grubo korištenje prijetnji i ucjena, uzrok su njihova nezadovoljstva i straha koji svakodnevno koče kreativne procese i zdrave inicijative nužne za svaki kolektivni posao, kazališni osobito”, upozoravaju potpisnici pisma.


Tvrde i da broj baletnih i opernih izvedbi opada iz sezone u sezonu, te da je operni repertoar “na sramotno lažan način popunjen igrokazima u foajeu”, kao i Drama HNK koja “sve više gubi svoj repertoarni profil”.

Uvjereni da će nastavak toleriranja dosadašnje prakse aktualne uprave imati nesagledive posljedice ne samo po kazalište već i po cijelu hrvatsku kulturu, te smatraju da je hitna smjena aktualne uprave HNK-a neophodan korak u zaustavljanju katastrofalnoga postojećeg stanja, a pritom pozivaju sve nadležne institucije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zaustavili daljnje urušavanje zagrebačkog HNK.

Komentari