Zastupnik Pernar kaže da se gripa liječi vitaminom C, evo zašto liječnici kažu da je to opasno

FOTO: Facebook/ Ivan Pernar

Na svojoj Facebook stranici koju prati više od 270 tisuća ljudi saborski zastupnik Ivan Pernar svakodnevno objavljuje razne postove kojima informira, ali i nasmijava većinu građana. Nedavno je svoje pratitelje upozorio da za liječenje gripe nije potrebno ići u bolnici,a izliječiti se možete i sami, od kuće. On kaže da se gripa može izliječiti tako da uzimate što više vitamina C.

“Upravo mi se javio čovjek iz Splita, imao je simptome početka gripe i nije znao što napraviti. Međutim, ključna je bila njegova sestra koja prati moju stranicu i koja mu je rekla da pogleda moj video o vitaminu C. Čovjek je pogledao, otišao u DM, kupio vitamin C i uzeo ga u tri megadoze do sad – čak pola čajne žličice po dozi (ja preporučujem trećinu). Veli da se osjeća puno bolje i nema nikakvih nuspojava”, napisao je Pernar.

Od njegovih “savjeta” za liječenje gripe ograđuju se liječnici. Tako, obiteljska liječnica dr. Ines Balint kaže da se s pretjeranom konzumacijom vitamina C može opteretiti rad bubrega, a kod kroničnih bolesnika koji uzimaju neku propisanu terapiju ta kombinacija može izazvati različite interakcije. Ovim zdravstvenim savjetima začudio se i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić. Voditelj Nacionalnog centra za gripu dr. Vladimir Draženović  “vitaminski savjet” Ivana Pernara označava društveno neodgovornim i opasnim.

“To je vrlo opasno za djecu i odrasle koji su oboljeli od gripe, to nije zafrkancija. Nijedan zdravstveni sustav na kugli zemaljskoj gripu ne liječi vitaminom C. Takva nekritična upotreba vitamina C može dovesti do akutnog trovanja. Akutno trovanje vitaminom C ima simptome vrlo slične gripi, ali može dovesti i do drugih problema poput bubrežnih kamenaca i poremećene apsorpcije željeza koje se može kumulirati u jetri, nadbubrežnoj žlijezdi”, objašnjava dr. Draženović prenosi Večernji.


Komentari