‘Zašto Zdravec nije optužbe iznijela prije, nego ih iznosi tek sada kada je njezina pozicija dovedena u pitanje?’ Član Izvršnog odora HUBOL-a o izjavama smijenjene pročelnice

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predstojnica Zavoda za radiologiju Dijana Zadravec, prije nekoliko dana smijenjena je s  navedene dužnosti od strane v. d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zorana Vatavuka. Podsjetimo, Zadravec se u središtu medijske pozornosti našla zbog otkaza radiologa, kao i prosvjeda djelatnika zbog njezina načina rada. Vatavuk je u priopćenju ocijenio kako je njezino vođenje zavoda ozbiljno narušilo međuljudske odnose i dovelo do velikog odljeva kadrova.

Ipak, Zadravec se ne slaže s tim te je u medijima kazala kako je  “koruptivna hobotnica privremeno pobijedila” i pritom optužila nekoliko liječnika iz Vinogradske zbog rada u privatnim klinikama čiji su vlasnici.

Ovu situaciju za HRT je komentirao Željko Blažinkov, član Izvršnog odbora HUBOL-a istaknuvši kako će se njene optužbe najvjerojatnije rješavati na sudu. Smatra da institucije trebaju utvrditi koliko su optužbe smijenjene pročelnice točne. Naglasio je i da je za vrijeme njezinog vođenja klinike iz KBC-a Sestre milosrdnice otišlo čak 17 radiologa.

“Što je velik broj, a uz to je jednu kliniku, koja je sastavnica njezinog Zavoda za radiologiju, ostavila na jednom, odnosno dva radiologa i tamo posao ne može funkcionirati. Imali smo prosvjed većine djelatnika Klinike za tumore, tako da definitivno mogu reći da njen rad nije bio dobar”, ističe Blažinkov.


“Ona barata mnogim optužbama, no ja bih bio sretniji da je ona kao cijenjena profesorica i radiologinja te optužbe iznijela prije tri godine. Ako je imala ta saznanja, zašto ih nije rekla tada svom ravnatelju i ministarstvu, nego ih iznosi tek sada kada je njezina pozicija dovedena u pitanje?”, dodaje.

Kaže i da je dopunski rad liječnika u privatnim klinikama reguliran pravilnikom o dopunskom radu i da postoje kriteriji temeljem kojih ravnatelj odobrava dopunski rad.

“Prvi i osnovni kriterij je da zdravstveni radnik koji traži dopunski rad mora savjesno ispunjavati zadaće na svom redovnom poslu”, naglašava Blažinkov.

Tvrdi i da se za dopunski rad najprije treba dobiti dozvola od nadređenog i ravnatelja koji su upućeni obavlja li neko dobro svoj posao i u redovnom radnom vremenu.

Komentari