ZAR STVARNO? Boras znao da je profesor optužen za seksualno uznemiravanje, pa ga još i nagradio!

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras, znao je za barem jednu optužbu za seksualno uznemiravanje tokom svog šestogodišnjeg mandata.

Službeno je zaprimio potpisani dokument u kojem bivša studentica tvrdi da ju je profesor sa Filozofskog fakulteta kontinuirano seksualno uznemiravao, piše Telegram.

U dopisu koji je stigao na službenu adresu rektora Borasa navedeni su identiteti profesora i bivše studentice koja ga je optužila. Profesor nije sankcioniran, nego je ubrzo nagrađen, tvrdi Telegram, i to na direktnu inicijativu rektora Borasa.

Riječ je o profesoru koji je u mirovini, a kasnije je dobio i počasno zvanje professor emeritus. U pravilu je predlažu fakulteti za svoje profesore, no može je predložiti i rektor osobno.


Odsjek s kojeg je taj profesor krenuo je u razmatranje te počasne titule, no odbio je odmah čim su saznali za njegovo “nemoralno ponašanje u prošlosti”.

Žalio se Borasu

Kad je saznao da su ga odbili, profesor se obratio rektoru Borasu. Žalio se da su mu teško povrijeđena prava u postupku izbora u počasno zvanje. Rektor je više mjeseci kontaktirao s fakultetom, tražio očitovanja, audiozapis i transkript sastanka odsjeka, tvrdi spomenuti portal.

U zadnjem je dopisu Boras tražio i tonski zapis sjednice na kojoj nije razmotren prijedlog za počasnu titulu, a tražio je i dostavu pisane deponirane izjave koja se odnosi na “nemoralno ponašanje”.

Fakultet mu je uz pristanak bivše studentice ipak poslao potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju. Boras je to dobio te točno pet mjeseci nakon toga predložio Senatu da se umirovljenog profesora nagradi počasnom titulom.

Prihvatili su to te on i danas ima savjetodavnu ulogu na Sveučilištu. Mjesečno prima oko 2000 kuna neto.

Komentari