Zamjenica šefa stožera: ‘U shoppingu budite deset minuta i van, brzo. Držite se svoje kuće’

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Dok je u Hrvatskoj broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom 21.250, od čega jučer 2.900 novih, zamjenik šefa Nacionalnog stožera Davora Božinovića, Damir Trut otkrio je da hrvatski državljani ili gosti u Hrvatsku ne mogu bez PCR testa.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska izjavio je kako smatra da je stanje s pandemijom dobro, te uredno što se tiče pridržavanja mjera naših građana.

“Velika većina našeg stanovništva se pridržava mjera”, rekao je Trut u emisiji. Objasnio je i kako je stožer objavio preporuku kojom se dinamički ide na posao, u školu, na druge aktivnosti tako da se podijelilo kada tko ide.

foto HINA/ POOL/ Edvard SUSAK

“Školarci idu malo kasnije, mislim da tu ne bi trebalo biti problema. Moram biti iskren, najteže nam je bilo urediti javni gradski prijevoz jer je to vrlo dinamična aktivnost. Staje na različitim mjestima, četiri izađe, pet uđe, tko to može pratiti. To je izazovan posao”, ističe.


Kazao je kako se išlo i prema tvrtkama da organiziraju svoj način rada, među ostalim i zato da bi se izbjegle gužve u javnom prijevozu. Osvrnuo se i na gužve u shopping centrima.

“Ispred ulaza u šoping centar stoji zaštitar koji broji ulaske i izlaske i na neki način organizira da ne bude previše ljudi. Ja sam jučer i prekjučer obišao nekoliko shopping centara i uvjerio se na svoje oči da nema gužve, to je dobro. Svima poruka da izbjegavaju sve ono što ne moraju raditi, sve ono gdje ne moraju ići, da se nekako drže svoje kuće i svoje obitelji jer je to najsigurniji dio. Ako idu, neka biraju vrijeme kad nije gužva”, rekao te komentirao je i ventilacije u shopping centrima.

“Neki su i promijenili način ventilacije, oni imaju mogućnost da vuku zrak van, isto tako mogu upuhivati čisti zrak unutra, postoje te mogućnosti. Ako u te prostore morate ići nemojte se zadržavati dugo vremena, desetak minuta odeš nešto kupiti i van, brzo”, objašnjava Trut.

Komentari