‘Zagrepčani su primijetili da se zagrebačka serija smirila, ali ne mogu vas utješiti i reći da je najgore prošlo’ Fiket o potresu u metropoli

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Od razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije prošlo je nešto više od dva mjeseca, a tlo se i dalje ne smiruje. Osim u Banovini, podrhtavanja su se u proteklih nekoliko dana osjetila i u Dalmaciji, a što ove serije potresa znače za Hrvatsku u Dnevniku HRT-a komentirao je seizmolog Tomislav Fiket.

Ističe da će se serija potresa na Banovini nastaviti do kraja godine, te da još nema naznaka da se podrhtavanje smiruje. Objasnio je i što mogu očekivati Zagrepčani.

“Zagrepčani su primijetili da se zagrebačka serija smirila i da se potresi događaju rjeđe, međutim ne mogu reći da je najgore prošlo jer Zagreb može očekivati potrese znatno većih magnituda od onog 22. ožujka 2020. Nažalost, ne mogu utješiti građane i reći da je najgore prošlo. To ne znači da nas takav potres očekuje, ali svakako moramo biti spremni i raditi na tome kako bismo se zaštitili od posljedica potresa”, objašnjava Fiket i dodaje da kolege iz Seizmološke službe i znanstvenici s Geofizičkog odsjeka rade na prikupljanju što više podataka kako bi zaključci bili što kvalitetniji.

“To, nažalost, neće pomoći ljudima koji su nastradali u ovom potresu, ali će sigurno pomoći onima koji će u budućnosti graditi jer će dobiti puno kvalitetniju informaciju kakvo je tlo i što ih očekuje na tom području”, kaže seizmolog.


Dotakao se potresa u susjednim zemljama.

“To nije neuobičajeno jer smo na trusnom području, posebno dio Albanije, Grčka i Turska. Naravno da je za nas puno nezgodnije kada se događaju potresi u susjedstvu, ali područje je takvo i kada gledate opće stanje na planetu Zemlji, ništa se posebno ne događa“, zaključio je Fiket.

Komentari