ZAGREPČANI, PRIPREMITE KIŠOBRANE! Zbog nagle promjene vremena mogla bi vas oprati kiša, ali i jaka glavobolja

Foto: Zagreb.info

S dolaskom temperatura iznadprosječnih za siječanj stižu i oborine. Kiša će se najprije javiti na Jadranu, a zatim proširiti i na ostatak Hrvatske. Zagreb četvrtak provodi sunčano uz promjenjivu naoblaku, s temperaturom do 6 stupnjeva. S dolaskom kraja tjedna raste i temperatura, koja će u četvrtak rasti do 12 stupnjeva, a u petak se popeti do 13 stupnjeva. Jutra će također biti toplija, s 5 stupnjeva ujutro u četvrtak i 7 stupnjeva u petak.

Foto: Ana Korenić

Južina koja je započela u utorak kod nekih ljudi može izazvati smetnje poput glavobolje i razdražljivosti, pa se preporuča izbjegavanje nepotrebnih napora. Osim na nagle promjene temperature, ljudski organizam reagira i na promjenu tlaka zraka. Tegobe se mogu pojaviti već nekoliko dana prije same promjene vremena. Osim izbjegavanja preopterećenja, preporučuje se tjelesna aktivnost, boravak u prirodi, redovito uzimanje propisanih lijekova, te pravilna prehrana.

Uzrok osjetljivosti na promjene vremena leži u hipotalamusu i hipofizi. Vremenske promjene potiču lučenje hormona stresa kojeg luči prednji režanj hipofize, te izaziva osjećaj tjeskobe i razdražljivosti. Osim toga, dolazi do manjka lučenja endorfina, pa receptori na bol postaju osjetljiviji. To dovodi do učestalih glavobolja i smanjenog raspoloženja.

Foto: Ana Korenić

Kišu će Zagreb pričekati do subote, kada se očekuje već od jutra, a nastavit će se i do kraja tjedna i početka idućeg, kada će se temperature ponovno spustiti do ništice. Vjetar će do petka biti umjeren do jak jugozapadni, a od subote će oslabiti i neće ga biti uopće, prenosi DHMZ.


Komentari