Zagrepčani opet izigrani! Bandić i Stomatološki fakultet potiho kuju plan širenja

Foto: Zagreb.info

U bloku koji je Zagrepčane prije više od 10 godina digao na noge, prema saznanjima Telegrama, planira se gradnja novih objekata. Riječ je donjogradskom bloku, omeđenom  Ilicom, Preobraženskom ulicom, Preradovićevim trgom te Varšavskom i Gundulićevom ulicom. Također, dugoobećavani pješački prolaz koji bi povezivao Gundulićevu i Cvjetni trg ispao je iz igre. Namjena tog prolaza još 2008. bio je da bude dostupan građanima, no sudeći prema planovima Stomatološkog fakulteta i Grada, od toga neće biti ništa.

Naime, navedeni fakultet smješten je Gundulićevoj, te je predložio proširenje prostornih kapaciteta točnije 2000 kvadrata prostora. Ideja se javila još 2019., a  u rujnu 2020. godine izrađuje se i  Program izmjene plana uređenja znamenitog bloka. Prema njemu, zgrada u Gundulićevoj 5 zadržala bi postojeću fakultetsku namjenu. Navedeno je potvrdila i dekanica Fakulteta Zrinka Tarle.

Tvrdi i da Fakultet ne odustaje od mogućeg preseljenja, te da se održavaju sastanci i dogovori. Dodaje i da moguće preseljenje  “ne isključuje poboljšanje uvjeta rada (proširenja) na postojećoj lokaciji”. Ističe i da prolaz Cvjetni – Gundulićeva nije kompatibilan s namjenom Stomatološkog fakulteta, te da se Programom želi ukinuti taj prolaz i stvoriti novi prema Ilici u smjeru sjever – jug, a taj prolaz bi povezivao Ilicu i Varšavsku.

S druge strane, arhitektica Suzana Dobrić upozorava na problematiku plana dekanice Fakulteta. Naime, kada bi se uveo prolaz Ilica-Varšavska on bi bio nedovoljno širine i povučen, uostalom dosadašnji prolaz je javan što nije kompatibilno sa obrazovnom i znanstvenom namjenom Stomatološkog fakulteta.


Usprkos tomu, Bandić je 5. siječnja donio zaključak kojim je Grad prihvatio Program za uređenje bloka, a prije nešto više od tjedan dana lansirano je i javno savjetovanje koje je otvoreno do 11. veljače.

 “Ovakvim izjavama javnost se dovodi u veliku zabludu da je tijekom razrade plana moguće značajnije utjecati na njegov sadržaj”, upozorava arhitektica.

“Tlocrtni gabariti nove dvorišne zgrade nisu poznati, ali i ona će imati pet nadzemnih etaža. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ta zgrada ovdje ugurati. Prema podacima iz Glasila Stomatološkog fakulteta, te su zgrade sagrađene između 1950. i 1960. godine. One jesu armiranobetonske, ali sagrađene su prije nego što su 1964. uvedeni prvi propisi o protupotresnoj gradnji”, dodaje, te smatra da dogradnja kata predstavlja dodatan rizik.

Dekanice Tarle tvrdi da još nemaju troškovnik izgradnje, te da se još nije poznato ni koliko će zahvat biti isplativ.

Komentari