ZAGREPČANI IPAK NISU NEODGOJENI! Sve se može kad se hoće, veliki broj građana pokazao je koliko su odgovorni

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode u petak su zahvalili Zagrepčanima što je njihov poziv kojim su ih prije točno godinu dana, tijekom prvog lockdowna zbog pandemije koronavirusa zamolili da ne bacaju sanitetske maskice i rukavice u kanalizaciju, urodio plodom.

“Kampanja je bila korisna i djelotvorna. Zahvaljujemo medijima te Zagrepčankama i Zagrepčanima na suradnji, što više ne bacaju sanitetski otpad u kanalizaciju. Apeliramo i dalje na odgovorno ponašanje, a sve u interesu našeg okoliša, čiste Save i ekosustava našega grada”, poručili su iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode. Ističu kako godišnje pročiste 125 milijuna kubnih metara otpadne vode, te je nesmetan rad pročistača itekako važan za grad Zagreb i cijeli eko sustav metropole.

Ističu i kako svjetski mediji pišu kako je prošle godine više od milijardu i pol kirurških maski završilo u oceanima i na taj način mora zagadilo s dodatnih 6200 tona plastike. Životinje diljem svijeta ugibaju zarobljene u maskicama i rukavicama pa aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju na novu ekološku katastrofu.

Iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode podsjećaju kako je prije godinu dana, tijekom prvog lockdowna, na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba došlo do začepljenja i kvara pumpi zbog sanitetskog otpada. Radilo se o velikoj količini sanitetskih maskica i rukavica koje su ljudi odbacivali u toalete vjerojatno ne misleći kako taj otpad nije razgradiv.


Kanalizacijom je otpad stigao na istok grada, na Uređaj za pročišćavanje na Žitnjaku. Radnici su ručno čistili sva začepljenja i brzom intervencijom popravili sve kvarove nastale na pumpama od velike količine nadolazećeg nerazgradivog otpada.

Tada je tvrtka Zagrebačke otpadne vode putem medija poslale poziv građanima Zagreba, koji je urodio plodom.

Od objave u medijima o odlaganju maski i rukavica u svibnju prošle godine, količina maski i rukavica koje su stigle na pročistač otpadnih voda naglo je opala te u proteklih godinu dana nije došlo do daljnjih oštećenja na strojevima, ističe tvrtka Zagrebačke otpadne vode.

Komentari