Zagrepčani imate viška knjiga, a ne znate kamo s njima? Ne bacajte ih u smeće!

foto:Pexels

“Dragi susjedi, naši prijatelji su nakon velikog čišćenja stana odlučili donirati svoje knjige knjižnici u Gaju – no oni ih ne primaju trenutno zbog korone.

Danas su pored kontejnera za papir kraj knjižnice u Gaju ostavljene kutije s knjigama (ima svašta, beletristika, samopomoć, dječje, rječnici…) za uzeti tko ih želi”, glasila je poruka jedne Zagrepčanke u zagrebačkoj Facebook grupi.

Ubrzo se pokazalo kako ima mnogo Zagrepčana koji bi rado ‘udomili’ knjige, jer su knjige brzo nestale.

Iako nije poznato jesu li knjige na kraju završile u smeću, ili je netko bio jako brz te odnio sve knjige, u komentarima su ubrzo uslijedile preporuke, što učiniti sa starim knjigama koje vam više ne trebaju.


Apeliramo ovim putem na sve građane, provjerite kome možete pokloniti/donirati svoje biblioteke. Netko će biti jako zahvalan, a vi ćete učiniti dobro djelo!

Primjerice, brojni antikvarijati otkupljuju biblioteke, a po knjizi možete dobiti i 50-ak kuna, pa i više. Ovisi naravno o kakvoj je knjizi riječ, te njenoj očuvanosti. U Zagrebu ima cijeli niz ovakvih antikvarijata, kao i privatnih osoba koje će rado otkupiti knjige.

Uz to provjerite može li Vaša biblioteka poslužiti nekoj udruzi.

“Humana Nova prima sve. Ne ostavljajte knjige pored kontejnera!”, sugerirala je jedna Zagrepčanka.

“Mogu podijeliti u Second hand knjižaru?”, preporuka je druge Zagrepčanke.

Vrlo brzo nakon što je podijeljena poruka, javila se Zagrepčanka koja je išla pogledati knjige, no nije pronašla ni kutiju, a ni jednu knjigu.

“Došla sam baš vidjeti riječnike. Nema kutije više.”

Nadamo se da knjige ipak nisu završile u smeću, već da ih je netko s radošću ‘udomio’.

Komentari