Zagrebu je posvetio najljepše pjesme! Na današnji dan, prije 21 godinu, napustio nas je ‘hrvatski Sinatra’

Screenshot/Zagreb

Ivo Robić jedan je od naših najvećih pjevača 20. stoljeća kojeg su mnogi prozivali i “hrvatskim Sinatrom“.  Njegova je album-ploča “Morgen” prodana u više od milijun primjeraka što ga je učinilo zvijezdom.

Upravo zahvaljujući tom singlu, Robić je prvi hrvatski pjevač koji je postao i internacionalna zvijezda, izgradivši zavidnu međunarodnu karijeru.

Odmalena se bavio glazbom

Ivo Robić rođen je u 1923. godine u Garešnici. Odmalena se bavio glazbom, posebno pjevanjem i sviranjem, a kasnije je počeo i skladati. Do studija je živio u Bjelovaru, a onda se preselio u Zagreb. Na studiju prava ostao je jako kratko jer je ubrzo bio unovačen u vojsku NDH. Tada je počeo pjevati kao profesionalni pjevač. Uskoro ga je karijera odvela u Opatiju, pa je radio i živio na relaciji Opatija – Zagreb.


Njegova velika ljubav: Marta

U travnju 1946. godine oženio se za svoju djevojku Martu Goleš, koju je upoznao još za vrijeme rata. Ona mu je bila desna ruka i menadžerica, te supruga i ljubav do kraja života. Živjeli su na svom imanju u Ičićima, daleko od Robićeve slave i pompe, kako bi sačuvali svoju privatnost.

Borba za nasljedstvo

Ivo Robić umro je u riječkoj bolnici u 9. ožujka 2000. godine, nakon komplikacije za vrijeme oporavka nakon operirane žuči početkom te iste godine.

Kako Robić i Marta nisu imali djece, nakon smrti pjevala izbila je velika, višegodišnja svađa između njegove žene Marte, a nakon njene smrti, između njene obitelji i braće Ive Robića, te između Riječke nadbiskupije i Robićevih odvjetnika. Svađa se vodila oko njegove nasljedstva i oporuke koja je bila promijenjena tek nekoliko dana prije Robićeve smrti. Robić je u toj promijenjenoj oporuci većinu svog imanja u Ičićima ostavio Riječkoj nadbiskupiji, koju je zadužio da isplaćuje mjesečnu rentu njegovoj ženi. Ostalo je iza njega još mnogo nepodijeljene imovine, koja uključuje i autorska prava, za koju su se borili njegova supruga i braća, budući da nije imao djece.

Čuvena pjesma “Morgen”

Svoju prvu ploču Robić je snimio 1949. godine za tek osnovanu izdavačku kuću Jugoton. Ploča se zvala “Ti ni ne slutiš/ Kad zvjezdice”. Ali najveći uspjeh donijela mu je njegova pjesma “Morgen”, koju je napisao skladatelj Peter Moesser za njemačko tržište. Ovaj singl Robiću je donio Zlatnu ploču Polydora, izdavačke kuće pod kojom je ovaj singl izašao, te Brončanog lava Radio Luxembourga, najpopularnije i utjecajnije europske radio postaje tog vremena. Ova pjesma došla je na 13. mjesto Billboardove ljestvice na listi Top 40 i 23. mjesto britanske top ljestvice. Nakon ovoga Robić je nastavio snimati za Polydor i imao nekoliko značajnih singlova na njemačkom jeziku.

Istovremeno u Hrvatskoj, Robić je bio veoma poznat šlager pjevač i velika radijska zvijezda. Radio je prepjeve popularnih hitova iz filmova, te vlastite singlove. Neki od najuspješnijih bili su “Čežnja”, “Jadran u noći”, “Uzalud plačeš” i druge.

1953. godine na Zagrebfestu Robić je pobijedio sa skladbom “Ta tvoja ruka mala”, a zatim i na prvom Opatijskom festivalu 1958. godine s pjesmom “Mala djevojčica”. Obje pjesme postali su veliki radijski hitovi, a nakon toga i diskografski. Nakon toga Robić je nastavio natjecati se na festivalima, te je napisao i otpjevao još mnogo hitova. Dobio je mnoge značajne nagrade za svoja djela, među kojima su najznačajniji Porin za životno djelo, kojeg je dobio 1997. godine i nagrada Josipa Štolcera Slavenskog, koju je dobio za 1981. godine za glazbenu umjetnost. Robić je bio i počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije.

Izdao je gotovo 30 singlica i preko deset LP ploča za domaće tržište, preko 15 singlica i desetak LP-a za Njemačko tržište te desetak ploča za čehoslovačko tržište.

 

Komentari