Zagrebački turizam na koljenima! Prošle godine ostvarili tek četvrtinu prometa, ’Možemo biti sretni ako ove godine postignemo isto’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Sa 6. regionalnog Foruma obiteljskog smještaja za Grad Zagreb koji su suorganizirali HGK Komora Zagreb i zagrebačka Turistička zajednica ne pristižu dobre vijesti. Zagrebački turizam naime prošle je godine pao na tek četvrtinu stanja 2019. godine, a ni ova sezona čini se, neće biti bolja.

Glavni uzročnik tog problema dakako, pandemija je. No, nije Zagreb bio bez turista.

Vitomir Klasić, predsjednik HGK Komore Zagreb predstavio je podatke Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada koji je protekle godine zabilježio 340.000 dolazaka gostiju i 770.000 noćenja.

“Te brojke su na razini od 24 posto onih iz 2019. kada je Zagreb imao preko 1,3 milijuna dolazaka i 2,4 milijuna noćenja”, usporedio je.


Kako dalje?

Da Zagreb treba obnoviti svoje turističke atrakcije i izgraditi imidž sigurnog grada, smatra predsjednik Sekcije Zajednice obiteljskog turizma za grad Zagreb, Alen Čalopek. Tvrdi kako je to ključno jer glavni grad, za razliku od drugih turističkih mjesta, nema more.

Govori i kako je potrebna turistička ambulanta koju će sufinancirati Ministarstvo turizma, a trebale bi se organizirati i kampanje za promociju obiteljskog smještaja.

U nastavku, Tatjana Šimić predstavila je istraživanje Booking.com koja pokazuju kako se 80 posto ispitanika veseli putovanjima dok više od 40 posto želi nadoknaditi izgubljeno.

Dakako, gotovo 70 posto tražit će promotivne ponude i jeftina putovanja pa Šimić govori kako posebnu pažnju treba obratiti na mobilne uređaje jer se preko njih obavlja preko 70 posto pretraga za Zagreb i bukiranja putovanja.

Potres i pandemija

Zagrebački turizam posebno je pogodio i potres, ne samo onaj u ožujku, nego i onaj petrinjski pa su iznajmljivači ostali i bez kapaciteta.

S druge strane, Sandra Pezo iz Porezne Uprave navodi kako registrirani zagrebački iznajmljivači i dalje moraju plaćati 300 kuna paušala po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici, bez obzira što im smještaj trenutno zjapi prazan.

“Sve dok netko ne ishodi rješenje o prestanku pružanja usluga u domaćinstvu, porezna obveza mu stoji i mora plaćati porez na dohodak. Činjenica da netko nije ispunio kapacitet ne utječe na poreznu obvezu iznajmljivača, stoga je vrlo važno i mudro da svi zatraže ukidanje tog rješenja o prestanku obavljanja djelatnosti ukoliko ne žele i dalje plaćati”, rekla je.

Novo normalno

Tomislav Klarić, direktor agencije Adriatic Travel & Trade i predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH), upozorava na važnost prilagodbe otkazivanja pa navodi kako se moraju osigurati primjereni uvjeti otkaza i plaćanja samih rezervacija.

“Sve što ide preko 30 dana nije primjereno za današnje vrijeme. Bez obzira što to iznajmljivačima nije prihvatljivo i stvara im nesigurnost u poslovanje, neminovno je i tako će biti prihvatljiviji gostima”, zaključuje.

Klarić ističe kako se nada da će od jeseni nastaviti raditi normalno, no dodaje kako možemo biti zadovoljni ako ovosezonski rezultati budu na razini onih od prošle godine.

Komentari