Zagrebački stručnjaci otkrili štite li nas uistinu zaštitne maske

Pexels / Ilustracija

U sinoćnjem Dnevniku Nove TV, reporterka Srna Bijuk razgovarala je s hrvatskim stručnjacima o trenutno najnoviji rezultatima istraživanja po pitanju nošenja zaštitnih maski.

Korištenje zaštitnih maski, zapravo je praksa na infektologiji od samih početaka. ‘Radio sam s maskom i s naočalama. I vidite, na kraju službe naočale morate prati koliko ima kapljica na njima, a to je i na licu. Znači te kapljice bi udahnuo da nisam nosio masku. To je dobro uhodana praksa’, objasnio je infektolog u KB Dubrava Bruno Baršić.

Ono što je neosporno jest da platnene maske nisu toliko učinkovite jer tek usporavaju respiratorne kapljice, a Barišić također navodi kako maska ne ograničava dotok kisika stoga ne šteti onima koji ju nose.

No, ono što je pravi predmet diskusije u ovoj pandemiji je koliko nas uistinu maske štite.


Mikrobiologinja dr. sc. Ivančica Kovaček tvrdi kako nas kirurške maske ne štite u potpunosti, no imaju djelomični učinak. ‘Ja znam da je bilo puno zabuna jer su bile izdane različite smjernice. Ali sada znamo da su dosta učinkovite. Recimo da kirurške maske štite ljude oko mene od mojih izdahnutih kapljica i onih koji nastaju prilikom govora’ , izjavila je za Dnevnik Nove TV Kovaček.

Rizik od zaraze vrlo je visok ako nitko nema masku, a nalazite se u neposrednoj blizini zaražene osobe. Isto tako, ako ste vi zdravi i imate masku, a zaraženi je nema rizik je također visok. Ako pak zaražena osoba ima masku, a vi ju nemate, rizik je srednji. Ono što je najbitnije jest da ako obje osobe imaju masku, mogućnost prijenosa zaraze vrlo je niska.

Tehnologinja u proizvodnji maski Ivana Boras savjetuje da obratite pozornost na kvalitetu kirurške maske, a najidealnija je ona s barem tri sloja kako ne bi došlo do propuštanja tekućine i sitnih čestica.

‘Najvažniji sloj što se tiče bakterijske obrane je srednji sloj i za kiruršku masku, mora biti minimalno 95%. Unutrašnji sloj mora biti mekan i nježan, ide uz lice, mora biti mikrobiološki čist, ispravan. Nakon proizvodnje, zaštitne maske prolaze testiranja kako bi dobile certifikat. Proizvođač koji ima certifikat, stavlja na svoj proizvod oznaku norme, EN14683‘ dodala je Boras.

Komentari