Zagreb je među tri najbolje metropole u Europi! ‘Obradovali smo se kad smo vidjeli ovo istraživanje’

Borna Filic/PIXSELL

Naš grad je među prva tri grada u Europi. Ta je vijest stigla iz Turističke zajednice Grada Zagreba.

Zagreb je po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole po ocjenama korisnika globalnih rezervacijskih smještajnih platformi Booking.coma, Airbnb-a i Tripadvisora u nedavno provedenom istraživanju o europskim metropolama s najčišćim smještajem, izvijestili su iz TZGZ-a.

U nekim od recenzija i ocjena, korisnici tih platformi boravak u glavnom gradu Hrvatske opisuju i kao “blistavo čist” i “besprijekorno čist”, prenose iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), dodajući da je istraživanje provedeno zbog povećanih zahtjeva oko higijene putovanja uslijed pandemije.

Istraživanje je objavio britanski portal ShowersToYou.co.uk, a temelji se na prosjeku ocjena čistoće smještaja u popularnim europskim glavnim gradovima.


U ukupnom poretku 20 najčišćih odredišta u Europi, Zagreb je zauzeo visoko 3. mjesto, s prosjekom od 4,740, a ispred su samo Lisabon s prosjekom ocjena od 4,792, dok je na drugom mjestu Prag s gotovo identičnom ocjenom kao Zagreb, tj. prosjekom od 4,741.

Kada se uzmu u obzir samo ocjene korisnika Booking.coma i Airbnb-a, tada Zagreb još bolje stoji – na prvom je mjestu, ispred Moskve, Lisabona, Praga, Beča i drugih glavnih gradova, a ako se gledaju samo ocjene korisnika Tripadvisora onda je na 14. mjestu, no to ne umanjuje njegov ukupni poredak s obzirom na prosjek ocjena na sve tri platforme, u čemu je na 3. mjestu.

‘Obradovali smo se’

“Obradovali smo se kad smo vidjeli ovo istraživanje i izuzetno smo zadovoljni postignutim sjajnim rezultatom, na čemu i čestitam zagrebačkim pružateljima smještajnih usluga”, poručila je u priopćenju direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Raduje, dodaje, što su to ocjene krajnjih korisnika globalno jakih platformi Airbnb, Booking.com i Tripadvisor te, kao takve, daju i dodatnu ‘težinu’ Zagrebu kao sigurnom i čistom odredištu.

Naglasila je i da je u vremenima u kojima živimo higijena postala posebno važna, a zdravstveni aspekti boravka u destinaciji jedna od glavnih okosnica prilikom promoviranja na inozemnom turističkom tržištu.

Uz to, iz TZGZ-a ističu i da su za promotivni film “Zagreb LovesYou” osvojili nagradu u kategoriji “The Best Culture and Heritage” na nedavnom online međunarodnom festivalu turističkog filma BH Tourism Film Festival 2020 u Sarajevu.

To je ujedno i peta nagrada tom filmu koji je nastao u ožujku prošle godine, u trenutku kada je Zagreb bio pogođen s dvije nesreće odjednom – pandemijom i potresom, zbog čega se, kako kažu, i razlikuje od uobičajenih turističkih promotivnih filmova te je i okosnica sveobuhvatne kampanje #ZagrebLovesYou.

Komentari