Zagreb će ove godine prvi u Hrvatskoj uvesti blockchain

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Grad Zagreb upozorava da se elektronički dokumenti štite e-pečatom ili e-potpisom, odnosno nekim oblikom digitalnog certifikata, a svi digitalni certifikati imaju kratko i ograničeno vrijeme važenja. Kao primjer navodi da certifikati Fine vrijede dvije godine, a AKD-ov pet. Nakon isteka važenja tih certifikata, tumači Grad, može se pravno propitkivati vjerodostojnost svakog e-dokumenta. Grad Zagreb rješenje zato vidi u blockchainu.

Grad Zagreb u petak je primio tri ponude tvrtki koje za metropolu žele napraviti Strategiju primjene blockchaina, prvu takvu u Hrvatskoj.

Grad je taj posao procijenio na 1,5 milijuna kuna, a premda cijena nije jedini kriterij u ovom natječaju, već se iz nje vide prve razlike u ponudama. Najnižu naknadu za izradu strategije zatražio je Deloitte, bez PDV-a 965.090 kuna. IT Sistemi – Nove tehnologije traže 1,47 milijuna kuna bez PDV-a, a Omega Software posao je procijenio na 1,48 milijuna kuna bez PDV-a.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, za Večernji je rekla da Grad mora ići s primjenom blockchaina.


“To je dio šire transformacije poslovnih procesa u gradu koja nam ide jako dobro”, kazala je.

Grad će odluku o pobjedniku natječaja donijeti u iduća tri mjeseca, a potom u sljedeća četiri očekuje gotovu strategiju. To znači da će do jeseni Zagreb postati prvi grad u Hrvatskoj i ujedno prvo tijelo vlasti u nas s vlastitom blockchain strategijom.

Više o tome što blockchain točno jest pročitajte OVDJE.

Komentari