ZABRINJAVAJUĆA IZJAVA SRPSKOG MITROPOLITA: Evo o čemu danas bruje svi regionalni mediji!

B92

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski tvrdi da Srbi strahuju ići u svoju crkvu u centru Zagreba nakon nedavnih događanja.

“Neki Srbi se plaše izraziti svoj vjerski i nacionalni identitet. Pojedini mi šapatom na ulici ili u trgovini kažu: i ja sam naša ili vaša. Da li je to opravdano ili nije? Uvjeren sam da ima daleko više onih koji žele da u Hrvatskoj svi žive slobodno, bez straha. Nije mi poznato da takvih pojava ima još negdje u Europi. Na potezu su političke elite”, rekao je mitropolit Porfirije u razgovoru za “Večernji list”.

On je tako komentirao nedavno situaciju u kojoj je za govor mržnje prema srpskom narodu nakon izjave novinara Z1 TV Marka Juriča. Voditelj je tom prilikom kao govor mržnje zloupotrijebio davno napravljenu snimku iz Kande na kojoj se nalazi Porfirije.


Diskutirajući o tome to što se u javnosti nedavno pojavilo pismo Patrijarha Irineja Papi Franji oko kanonizacije kardinala Stepinca, mitropolit Porfirije je za “Večernji list”kazao da je njegova želja da u dijalogu o onome što jedna strana smatra kontroverznim, upitnim ili negativnim, a druga strana ne smatra, još bolje upoznamo jedni druge, prenijela je Informativna služba SPC. Dodavši kako na kraju odluku o tom pitanju donose Katolička Crkva i Vatikan.

Tenzije između Hrvata i Srba

Na pitanje kako smiriti napetosti koje su poprilične u posljednje vrijeme, mitropolit kaže da neće biti među prvih stotinu ako kaže da „narcizme malih razlika” potenciraju i zloupotrebljavaju oni koji od toga imaju jasnu korist, piše b92.net.

“Ta Frojdova teorija nije nigdje vjerodostojnije potvrđena u praksi nego u odnosima između Srba i Hrvata. Postoji samo jedan odgovor: potrebno je da se snažno čuje glas hrišćanske ljubavi. Papa Franja je u tom pogledu uzor”, ustvrdio je.

“Raduje me da i na hrvatskoj i na srpskoj strani postoje ljudi koji grade mostove između naših naroda, kao što me rastužuju oni koji potiču netrpeljivost i mržnju. Mržnja i netrpeljivost nas ne smiju pokolebati, nego potaknuti da još više njegujemo ljubav Hristovu i prema ovim drugima, jer samo ljubav ima šansu da dopre i do najkamenijeg srca. A mržnja je najteža onome koji je nosi”, zaključio je mitropolit Porfirije.

Komentari