Za prvog čovjeka Zagreba HDZ želi Marića, a evo što im predstavlja problem!

S obzirom na to da se ministra financija prije četiri godine bezuspješno nagovaralo za kandidaturu, postavlja se pitanje ima li takvu ambiciju.

Još osam mjeseci prije lokalnih izbora množila su se imena potencijalnih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, a čini se da će ovoga puta vladati prilična gužva i na ljevici i na desnici. Ipak, dok stranke lijevo od centra glasno razmišljaju da podupru zajedničkog kandidata, šanse za to na desnoj strani ravne su nuli s obzirom na to da na dogovor između HDZ-a, Škorina Domovinskog pokreta i Mosta nitko i ne pomišlja.

Nakon Vilija Beroša, od kojega su odustali, proteklih dana neformalno se u HDZ-u spominjalo Domagoja Ivana Miloševića kao gradonačelničkog kandidata, a argumenti su se svodili na njegovu elokventnost, ali i na činjenicu da se na vrijeme povukao tijekom unutarstranačkih izbora, uoči kojih ga se spominjalo kao čovjeka poražene Kovačeve Opcije za promjene.

U posljednje vrijeme stranka Miloševića “gura” se u televizijske emisije u kojima brani vladin Zakon o obnovi Zagreba, međutim, nisu svi u HDZ-u oduševljeni idejom da se za jednu od najjačih funkcija u državi kandidira Miloševića.


“Na stranačkim tijelima nije se razgovaralo o rješenjima za Zagreb, ali vidim da ga se šalje u medije pa nije isključeno da se o njegovoj kandidaturi ozbiljno razmišlja, no osobno mislim da Milošević nema karizmu ni snagu za dobiti tu bitku”, rekao je za Večernji jučer jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

Uvjeren je kako bi se Miloševićeva kandidatura ponovo protumačila kao alibi za podršku nekom drugom. Ipak, dok su slabašni kandidati do sada išli na ruku Milanu Bandiću, ovoga puta u stranci prevladava mišljenje kako je Bandićeva zvijezda potamnjela, dok neki računaju da bi kandidiranje Miloševića išlo na ruku Vesni Škare Ožbolt, koja je svoju stranku DC vratila u okrilje HDZ-a, iz kojeg je potekla. Zanimljivo je kako je više HDZ-ovih dužnosnika Večernjem spomenulo ime Zdravka Marića kao idealnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Unatoč tome što tvrde da se ni o tome u stranci nije razgovaralo, sugovornici Večernjeg uvjereni su da bi Marić mogao dobiti izbore u Zagrebu. Postavlja se pritom pitanje, naravno, ima li ministar financija takvu ambiciju, posebno kad znamo da ga se i prije četiri godine bezuspješno nagovaralo na kandidaturu.

I u Domovinskom pokretu potvrđuju da će imati svog kandidata za gradonačelnika, no relativiziraju nedavni Škorin televiziski nastup u kojem nije isključio mogućnost da se osobno uključi u tu utrku.

U stranci neslužbeno tumače kako su Škorine izjave bile više na razini šale i uvjeravaju nas da se o imenima još ne razgovara. Kandidata će imati i Most, no ni iz te stranke zasad ne žele govoriti o imenima. Više kandidata može se očekivati i od centra prema lijevo iako su ranije predsjednici stranaka s tog političkog spektra govorili kako bi bio mudar dogovor oko jednog kandidata, piše Večernji. Kandidaturu je najavio i čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević i upravo je on slovio za toga oko kojeg bi se išlo postići konsenzus, iako je rezultat upitan. Najveća nepoznanica još uvijek je najjača oporbena stranka SDP u kojoj su u tijeku izbori za novog šefa i novo vodstvo. Tko pobijedi i postane novi lider SDP-a moglo bi uvelike ovisiti i to hoće li SDP imati svog kandidata za gradonačelnika Zagreba ili će se pokušati dogovoriti s Tomaševićem.

Peđa Grbin opciju dogovora s Tomaševićem nije odbacio, štoviše, jasno je kazao kako cilj mora biti rušenje Milana Bandića, a toj su opciji skloni i još neki ljudi iz aktualnog vrha SDP-a, svjesni da jakog kandidata nemaju i da s Možemo moraju pokušati postići dogovor u nekim drugim gradovima, primjerice Rijeci, gdje na idućim lokalnim izborima također očekuju žestoke bitke.

Ipak, ima jako puno onih u vodstvu SDP-a koji vjeruju da SDP mora imati svog kandidata, a pogotovo zato što su na prošlim izborima podržali Anku Mrak Taritaš, tada članicu HNS-a za kandidatkinju.

Dok se čekaju pregovori SDP-a i Možemo, iskaču još neka imena od centra prema lijevo. Anka Mrak Taritaš tako ne odbacuje opciju da svoju kandidaturu ponovi i da ponovno uđe u trku za prvu ženu Zagreba, a u tom bi slučaju vjerojatno bila kandidatkinja koju bi podržale i stranka Pametno i Stranka s imenom i prezimenom s čijim je čelnicama sada dio saborskog kluba.

Komentari