VRIJEME CURI! Zdravko Mamić mora se do ponoći javiti se u Remetinec, odbijena mu je žalba

Foto: Denis Ruvic / CROPIX

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić do kraja dana mora se javiti u Remetinec. Osječki Županijski sud ovoga petka 14. svibnja odbio je njegovu žalbu na rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne, izvijestio je sud.

Sudsko vijeće smatra da je sudac izvršenja odluku donio pravilo i obrazložio svoje rješenje. Dodaju i da je donijeto rješenje u skladu sa zakonskim odredbama i u roku od osam dana od primitka prijepisa presude.

Ako se ne javi u zatvor, moguć je još jedan scenarij

Time je rješenje suca izvršenja postalo pravomoćno zbog čega je Mamić dužan javiti se u centar za dijagnostiku zatvora u Zagrebu radi izdržavanja kazne zatvora po pravomoćnoj presudi osječkog Županijskog suda, priopćio je sud.


U vezi molbe Zdravka Mamića za izvršenje kazne u Bosni i Hercegovini, vijeće je zauzelo stav da ista nema suspenzivan karakter te da ne sprječava suca izvršenja da postupa u skladu sa odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

Nakon otpravka odluke vijeća, sudac izvršenja će molbu Zdravka Mamića za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave kao nadležnom tijelu za odlučivanje, navode na osječkom Županijskom sudu.

Za bratom Zoranom je raspisana tjeralica

Vrhovni sud je u ožujku 2021. potvrdio nepravomoćnu presudu osječkog suda iz lipnja 2018. godine, kojom je Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja nepravomoćne presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Njegovom bratu Zoranu Mamiću Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora sa četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru “Dinama” Damiru Vrbanoviću tada je potvrđena prvostupanjska presuda, kojom je osuđen na tri godine zatvora.

S obzirom da se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne policija je, temeljem naloga zagrebačkog Županijskog suda, u srijedu raspisala tjeralicu protiv Zorana Mamića koji se, kao i brat Zdravko, nalazi u bijegu u BiH i traži da kaznu odsluži u toj državi.

Komentari