Vremenska prognoza: Ušli smo u najtopliji dio siječnja

Pixabay

Nakon uglavnom prosječno hladne prve siječanjske dekade, ulazimo u topliji dio siječnja. Zasigurno ćete se složiti da siječanjske južine i nisu neobičajena pojava. U posljednjih desetak godina u prosjeku dva puta mjesečno temperature iz minusa skoče do 10-tak Celzijevih stupnjeva. Na sreću svih meteoropata i osjetljivih biljaka, ova toplina neće toliko potrajati.

Na kopnu će se danas do kraja dana oborine sasvim prestati, a nebo će se velikim dijelom razvedriti. Zbog toga sutra ponovno očekujemo vrlo hladno jutro, oko -5 °C u središnjim predjelima, oko -3 °C u Slavoniji. U unutrašnjosti Dalmacije, ako se zadrži još centimetar snijega, moguće će se spustiti i do -8 °C. Dan će biti sunčan, ali malo svježiji od današnjeg. Osim što će temperatura sredinom dana biti maksimalnih 6°C, puhat će slab do umjeren sjeverac koji će malo pojačati osjet hladnoće, osobito u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu.

U srijedu će također biti sunčano i suho, ali će ponovno zapuhati jugozapadnjak,a to znači zatopljenje. Osjetit će se to već od jutra. Najniža će temperatura biti uglavnom oko -1, a dnevna će u većini krajeva dosezati 10 °C uključujući i gorske predjele. Četvrtak će, kako se sad čini, biti najtopliji dio ovoga tjedna uz temperaturu nerijetko iznad 10 °C. Bit će uglavnom sunčano, uz kratkotrajnu jutarnju maglu. U Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije i Istre bit će oblačnije pa je moguća i slaba kiša. U petak je mjestimična kiša moguća i u ostatku kopnene Hrvatske. Sa sad se čini da će vikend biti promjenjiv uz moguće zahladnjenje, ali kako prognoza za kraj tjedna nije još sasvim pouzdana valja pričekati još dan dva za preciznost, prenosi RTL.

 


 

Komentari