Vraćaju li se podstanari u središte Zagreba? Evo kako je koronavirus utjecao na cijene

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Stanovi za najam u centru Zagreba u studenom su ponovno bili najtraženiji, usprkos potresu i pandemiji koronavirusa, pokazuje analiza oglasnika za nekretnine Crozilla.com objavljena u ponedjeljak.

Središte Zagreba nakon ožujka ove godine postao je prilično neprivlačan za stanovanje.

Ipak, nakon nekoliko mjeseci izbivanja s prvog mjesta, stanovi za najam u središtu Zagreba ponovno su osvanuli na vrhu ljestvice najtraženijih. Tako podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju da je centar tijekom studenog bio najtraženiji dio grada za najam stanova.

Da se porast potražnje u središtu Zagreba ne osjeti samo na oglasniku Crozilla.com već i na terenu potvrdila je za Hinu direktorica zagrebačke agencije za nekretnine Metropola Andrea Bilić.


“Ljudi koji su bili u Zagrebu za vrijeme potresa polako zaboravljaju na stres koji im je on prouzročio i iskazuju novi interes za centrom, dok stranci koji su stigli u grad u zadnjih nekoliko mjeseci nisu opterećeni i žele biti u središtu svih zbivanja i nadomak gradske vreve“, izjavila je Bilić.

No negativne okolnosti utjecale su na cijene i u tom dijelu grada, pa se ovisno o lokaciji, uređenosti, površini i brojnim drugim kriterijima najamnine stanova od 20 do 100 kvadrata površine u samom centru na oglasniku Crozilla.com mogu pronaći od oko 400 eura, a u okolnim kvartovima i ispod 300 eura, dok se najviše cijene traže za luksuzno uređene stanove u najužem središtu grada za koje se traže iznosi u visini od oko 2.000 eura.

Drastičan pad broja turističkih dolazaka preokrenuo je takvu sliku tržišta, a Bilić ističe da se mnogobrojni vlasnici stanova za kratkoročni najam zbog nedolaska stranih turista okreću tržištu za dugoročni najam.

Cijene najma stanova u Zagrebu niže no lani

Prosječna tražena cijena najma zagrebačkih stanova površine do 100 kvadrata u studenom na oglasniku Crozilla.com bila oko tri posto niža no mjesec ranije, a devet posto manja nego u istom mjesecu lani.

Najmanje promjene zabilježene su kod oglašavanih najamnina stanova manjih površina, do 40 kvadrata, za kakve se u prosjeku tražilo oko 470 eura, što je tek 0,6 posto manji iznos no mjesec ranije.

Najveća razlika u cijenama na oglasniku Crozilla.com je zabilježena kod stanova većih površina, 80-100 kvadratnih metara, čije su najamnine u studenom oglašavane po prosječnoj cijeni od 910 eura, dok su mjesec ranije u prosjeku bile za 80 eura više.

“Na zagrebačkom tržištu je velik broj izvrsnih nekretnina višeg cjenovnog ranga, 800 eura i više, koje su slobodne za najam zbog umanjenog dolaska stranaca u Zagreb. Samim tim, vlasnici nekretnina su puno fleksibilniji oko cijena najma i voljni su ih sniziti ukoliko su u prilici iznajmiti istu kvalitetnom najmoprimcu”, napomenula je Bilić.

Iz Crozille kažu da su mjere za sprječavanje širenja koronavirusa koje su se proljetos provodile enormno utjecale na tržište nekretnina, te su ga tada i privremeno uspavale, no Bilić je izjavila da agencija u trenutnom poslovanju ne osjeća ni približno iste posljedice kao u ožujku.

Komentari