UNATOČ KRIZI, KUPUJU SE STANOVI: Novogradnje na tržištu planu u sekundi

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Iako je prodaja stanova u centru Zagreba gotovo nepostojeća, cijene su sve veće. Velika je potražnja za novogradnjama, koje se prodaju jako brzo.

Unatoč koronakrizi, potresima i rekordnom padu BDP-a, stanovi se i dalje kupuju. Starogradnje, osobito one u središtu grada više nisu tražene. S obzirom na manjak stranih kupaca i oprez domaćih, ukupna prodaja se smanjila, ali novogradnje nestaju u roku odmah. Cijena kvadrata se kreće od dvije do više od pet tisuća eura. Dodatni porast može se očekivati na proljeće, s novim krugom subvencioniranih kredita za mlade.

“Na tržište utjecaj ima niska kamata na štednju koja je skoro nula kamate na kredite su na povijesno niskim nivoima, negdje 2 do 3 posto i dio građana smatra da je bolje imati nekretninu nego papirnati novac”, kaže Borislav Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK za HRT.

Slično misli i Denis Puljić, građevinar iz Splita, koji kaže da su kupci sve zahtjevniji što opravdava visoke cijene. Visoke cijene zadržavaju se i u Dubrovniku i Lici, a negativan trend bilježi Slavonija, osobito Osijek koji pati od manjka novogradnje.


Komentari