Udruga Pravo na grad poziva Zagrepčane da izađu na ulice i kažu ‘Dosta je’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Veliki prosvjed znakovitog naziva Dosta je, “protiv Bandićeve otimačine”, kako to opisuju organizatori, održat će se u subotu 1. veljače u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića.

Na današnjoj konferenciji za medije organizatori udruga Siget te Zelena akcija i Pravo na grad pozvali su na prosvjed sve građane i građanke kojima je dosta klijentelističkog sustava koji guši i devastira Zagreb. Ističu kako gradonačelnik Bandić za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i drastično poskupljuje.

Oporba ne odustaje: Iz Gradske skupštine se traži referendum o GUP-u!


Prvi veljače je izabran kao dan za prosvjed jer tada stupa na snagu novi sustav naplate odvoza otpada koji građanima višestruko poskupljuje račune bez ikakvih valjanih argumenata i uz nefunkcionalan sustav prikupljanja otpada. Osim toga, samo nekoliko dana kasnije zastupnici Gradske skupštine odlučivat će o zagrebačkom Generalnom urbanističkom planu (GUP-u). Baš na temi GUP-a testirat će se podrška Bandićevih političkih partnera. Gradonačelnikova moć u Zagrebu bila bi znatno manja bez čvrste potpore HDZ-a koji u Skupštini redovito glasa za sve njegove prijedloge. Time su HDZ i Plenković postali supočinitelji štete koju trpe stanovnici Zagreba.

Gradska uprava otkrila koliki će biti fiksni dio računa za odvoz otpada ako Bandić ispuni obećanje

Udruge pozivaju sve zastupnike i zastupnice u Skupštini, uključujući i one koji su do sada podržavali Bandićevu politiku, da poslušaju glas javnosti i da se usprotive ovakvom lošem GUP-u. Ujedno, pozivaju zastupnike_ce da zahtijevaju povlačenje nepravednog cjenika za otpad i unaprjeđenje načina prikupljanja otpada.

Očekivano trajanje prosvjeda je 2 do 2,5 sata, a govorit će Gordana Pasanec (Siget i Zagreb te zove), Jelena Miloš (Pravo na grad), Branka GenzićHorvat (UZOR), Marko Košak (Zelena akcija) i Bernard Ivčić (Zelena akcija). Prosvjed će voditi Marina Orsag, a glazbenu podršku će pružiti nekoliko sastava (Le Zbor, Renato Metessi i zvijezde, Phantasmagoria, Trobecove krušne peći, Tearstopers, VIS Pardon te Rabat). Prosvjed su video porukama do sada podržali Kawasaki 3p i Remi iz Elementala.

Grad će se ponovno zadužiti: Ovaj put zbog pročistača otpadnih voda, evo koliko će to koštati

Komentari