U zagrebačkom laboratoriju skemijali kapsulu zbog koje su rajčice crvenije, 100 grama košta 15 kuna

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Znanstveni petorac u malom zagrebačkom laboratoriju “skemijao” je revolucionarnu kapsulicu koja se svojom pričom čini nevjerojatnom.

Njihova tabletica je veličine zrna leća, a nabildava biljke tako da one postaju u prvom smislu riječi “super hrana” pa su u uzgoju postigli da rajčice imaju 36 posto više antioksidanta likopena, a u salati udio klorofila za čak 76 posto. 24sata piše kako su uspjeli izvući sve ono najbolje i najzdravije što želimo od rajčice i salate – njihove su rajčice crvenije, a salata zelenija.

Osim toga, zbog njihove kapsule biljke su dokazano otpornije na štetočine pa ne trebaju pesticide. Uzimajući sve skupa u obzir, dobivamo salatu uzgojenu bez hormona, pesticida i kemije.

U timu su radili Marko Vinceković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu od kojeg je i krenula ideja stvaranja superkapsule za biljke, Luna Maslov Bandić, glavna kemijska analitičarka tima, glavni proizvođač malih kapsula za biljku Slaven Jurić, Katarina Sopko, glavna u analizi formulacija i Kristina Vlahoviček Kahlina koja brine za sintezu novih spojeva.


“Ovime zapravo stvaramo biofunkcionalnu hranu koja zbog svojih antioksidativnih svojstava ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje i život. Paralelno brinemo za ljudsko zdravlje, a smanjujemo utjecaj poljoprivrede u okoliš”, rekao je Marko za 24sata.

Otkrio je i koliko “čarobna” kapsulica košta.

“Koristili smo četiri grama naše formulacije u kapsuli po biljci. A 100 grama košta 15 kuna. Dakle, s 15 kuna dobiva se formulacije kapsule dovoljna za oko 25 biljaka”, rekao je.

Komentari