U Zagreb stigla i pomoć iz Grčke: Avionom prevezli šatore, grijalice i ostalu opremu za unesrećene u potresu

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

U Zračnu luku „Franjo Tuđman“ sinoć je sletio vojni zrakoplov iz Helenske Republike. Dopremljena je oprema za žurnu pomoć putem Mehanizam unije za civilnu zaštitu, a koju je 29. prosinca 2020. aktivirala Republika Hrvatska.

Pošiljku su u Zračnoj luci Zagreb-Franjo Tuđman dočekali veleposlanica Helenske Republike u Republici Hrvatskoj  Nj.E. gđa Antonia Katzourou i državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, državni tajnik MORH-u Zdravko Jakop, brigadni general Michael Križanac te koorordinator za civilnu zaštitu Darko Majstorović. Dopremljeno je 40 šatora, 50 grijalica, 500 kreveta i 500 vreća za spavanje, a koja će biti prevezena u logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te po potrebi će se slati na prostor potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke županije.

“Čast mi je sastati se s vama i dočekati prvu donaciju koja je pristigla u Hrvatsku nakon potresa koji su se dogodili u ponedjeljak i utorak. Ovim putem želim se zahvaliti Vama i Grčkoj na vrijednoj pomoći koja nam je uvelike potrebna”, izjavila je državna tajnica Terezija Gras.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Zamolila je veleposlanicu da zahvalu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prenese grčkoj Vladi. Dodala je kako je dolazak prve pošiljke pomoći iz Grčke i posjet potpredsjednice Eurospke komisije i povjerenika Lenarčić jasan znak europske potpore i solidarnosti.


Veleposlanica Helenske Republike u Republici Hrvatskoj Nj.E. gđa Antonia Katzourou u ovim teškim vremenima izrazila je u svoje ime i ime svojeg naroda Hrvatskoj sućut i naglasila kako je Grčka od prvog trenutka bila spremna pomoći i donirati Hrvatskoj kako bi pomogli ljudima u ovoj teškoj situaciji. Naglasila je kako imaju veliko iskustvo s potresima i da razumije ovu tešku situaciju potresom te se nadaju kako će ova donacija pomoći. Iskazala je kako treba udružiti zajedničke snage i pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Preko Mehanizma Unije za civilnu zaštitu koji je Republika Hrvatska aktivirala 29. prosinca, samo nekoliko sati nakon razarajućeg potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Grčka je donirala 40 šatora, 50 grijalica, 500 kreveta i 500 vreća za spavanje.

Na kraju je zaključeno kako obje zemlje imaju slična iskustva i bile su pogođene prirodnim katastrofama te da upravo u takvim krizama do izražaja dolazi važnost suradnje  i udruživanja kapacitete i znanja  koja imamo ne samo u potresima nego i u ostalim prirodnim katastrofama.

Komentari