U srijedu odluka kako će biti organizirana nastava u Zagrebu: ‘Niti jedna škola nije sanirana kozmetički’

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Pročelnik Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, Ivica Lovrić, otkrio je što je dogovoreno na sastanku predstavnika Grada s roditeljima školaraca.

Tema je naravno bila povratak djece u školske klupe.

“Ovih dana intenzivno imamo sastanke, što u gradskom uredu, što u školama i s roditeljima i upravama škola te nastojimo što je moguće kvalitetnije pripremiti početak drugog polugodišta u ovim uvjetima. Ono što je bitno, imali smo sastanak s predstavnicima osnovne škole Izidora Kršnjavog i zaključili smo da njihova škola, koja je obnovljena nakon potresa u ožujku, nije pretrpjela nikakva oštećenja. Obnova je izvršena kvalitetno i to na obostrano zadovoljstvo. Naravno, razgovarali smo kako ublažiti te opravdane strahove roditelja i kako što sigurnije stvoriti uvjete da djeca mogu dolaziti od doma do škole”, rekao je Lovrić za RTL.

Otkrio je kako bi djeca mogla u škole 18. siječnja.


“Međutim, ono što gradske komunalne službe od 29. prosinca svakodnevno rade, to je uklanjanje svih onih dijelova zgrada koje prijete ugrozom prolaznicima. Naravno, mi taj posao planiramo završiti do 17. siječnja kada je u pitanju Gornji grad, odnosno, kada su u pitanju ti pristupni putevi prema školi i sasvim sigurno 18., ako nastava bude organizirana po modelu A, učenici će moći u svoje škole.

‘Nije se radilo kozmetički’

Niti jedna škola nije sanirana kozmetički, onaj tko to govori širi laži, a moram reći da već imamo nekoliko slučajeva širenja lažnih vijesti. Jednu smo imali i večeras od jednog gospodina. Naravno, mi takve širitelje lažnih vijesti prijavljujemo institucijama”, objasnio je Lovrić.

Tvrdi i da je nakon potresa u ožujku saniran 161 objekt, dok nakon potresa 29. prosinca nijedan objekt nije stradao.

“Niti jedan nije stradao u ovom potresu koji se dogodio 29. prosinca. Statičari su od tada obišli većinu objekata, neke i po nekoliko puta, a neke ne treba ni obilaziti. Imamo pojedinih škola koje nemaju nikakve naznake oštećenja”, pojasnio je.

‘Nastavit ćemo konzultacije’

Govorio je i o planu evakuacije.

“Sve škole u Republici Hrvatskoj imaju obvezu redovitog provođenja vježbi evakuacije, mnoge su to radile i ove jeseni, a mi ćemo sugerirati zagrebačkim školama kada krene nastava po A modelu prvi dan da još jednom ponove vježbe evakuacije. Imaju upute kako se to izvodi, postoje planovi u svim školama i to nam je ravnateljica Izidora Kršnjavog iznijela maloprije. Zadnja evakuacija koju su radili bila je da učenici bez epidemioloških mjera napuštaju školu u roku od četiri minute, a s mjerama u roku od 11. Kad su u pitanju ugroza, potres, požar ili nešto drugo, neće napuštati tako brzo nego onog trenutka kad se stvore uvjeti”, pojasnio je.

Što se njega tiče, on je je pristalica A modela.

“Znamo da je model A najbolji za učenike i nezamjenjiv po kvaliteti nastave u razredu, međutim, mi smo i danas imali sastanak s predstavnicima HZJZ-a i s gospodinom Fuchsom, resornim ministrom. Nastavit ćemo konzultacije i sutra i prekosutra i mislim da ćemo u srijedu izaći s definitivnim stavom kako će u ponedjeljak započeti nastava – po modelu A, B ili C. Osobno sam pristalica A modela, naravno ako to epidemiološki uvjeti budu dopuštali”, zaključio je.

Komentari