U PETAK OTVORILI ODJEL, DANAS JE VEĆ PUN! Markotić upozorila na krcatu Kliniku Fran Mihaljević: ’Ovisimo o otpustima’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku HTV-a gdje je otkrila kako su kapaciteti bolnice gotovo popunjeni. U petak je još jedan odjel postao covid odjel, navodi, a do ponedjeljka je bio popunjen.

“Uglavnom ćemo sad ovisiti o dnevnom otpustu bolesnika. Ima još nešto mjesta na intenzivnom odjelu, koji se isto tako brzo puni”, govori pa dodaje kako ima i pacijenata na “običnim odjelima” koji zahtijevaju visok protok kisika.

Osvrnula se potom i na statistiku pa istaknula kako se pokazalo da u Klinici 13 posto bolesnika na respiratoru nažalost i premine.

Govorila je potom i o općem stanju pandemije pa upitana o mogućnosti jesenskog scenarija, kada smo imali i preko 4000 novozaraženih dnevno, govori kako je sve moguće.


Navela je potom i kako nema previše informacija o osobama koje su se zarazile po drugi put, no utvrdili su kako postoji uzorak kod onih cijepljenih, koji su se nakon cijepljenja zarazili. Nitko od njih, bez obzira na to jesu li cijepljeni samo jednom ili s obje doze, nije razvio teže simptome.

Naposljetku, upitana je i o cijepljenju protiv covida u Srbiji, a navodi kako je pritom važno paziti da je cijepljenje provedeno cjepivom koje je provjerila i odobrila Europska agencija za lijekove (EMA), a to još uvijek nije Sputnik V.

“Ta cjepiva ako ljudi mogu dobiti van svoje države uz potvrdu o cijepljenju, to je u redu. Sve ostalo predstavlja rizik”, zaključuje.

Komentari