U KB DUBRAVA SVE GORE! Raste broj hospitaliziranih, stanje im se sve brže pogoršava

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Ilustracija

Na intenzivnom odjelu u KB Dubrava, najvećoj covid bolnici u Hrvatskoj, hospitalizirano je više od 150 osoba, javlja N1, a ta brojka neprestano raste, istaknula je Verica Mikecin, anesteziologinja u KB Dubrava. Taj rast zabilježen je u posljednja dva do tri tjedna.

“Prije mjesec dana u Dubravi smo ukupno u intenzivnoj imali oko 20 bolesnika, a ovih dana broj je od 30 do 35 u naše tri intenzivne koje vodimo sada u Dubravi. U mojoj intenzivnoj je 12 pacijenata, od toga devet na respiratoru”, dodala je Mikecin koja navodi i kako se radi o pacijentzima s teškim upalama pluća, no nekad dođe i do razvoja oštećenja ostalih organa, prvenstveno bubrega, a kasnije znaju biti i kardiovaskularni poremećaji.

Što se tiče starosne dobi, ističe kako dominiraju ljudi rođeni 50-ih, 60-ih pa čak i 70-ih godina.

“Kod bolesnika koji razviju teške upale pluća i zatajenja drugih organa, tu je smrtnost visoka. Tu i nemamo neku mogućnost liječenja. Tko završi u intenzivnoj, smrtnost je barem 2/3 ljudi, dakle oko 70 ili 80 posto”, tvrdi pa dodaje kako su šanse za ozdravljenjem posebno niske kod onih koji završe na respiratoru. Radi se tek oko 20 do 30 posto.


Osvrnula se i na nove sojeve virusa pa istaknula kako se stanje pacijenata s istima, brže pogoršava.

“U roku tjedan ili deset dana razviju se toliko teške upale pluća da završe na respiratoru. Prije su te mirnije, uvodne faze bolesti znale trajati po dva do tri tjedna do nekog pogoršavanja”, rekla je pa dodala kako nije očekivala da će pandemija toliko dugo trajati.

Osvrnula se potom i na slobodna mjesta.

“Imamo tri intenzivne i u svakoj od njih po dva do tri mjesta”, zaključuje.

Komentari