TUŽNA SVAKODNEVNICA: Ispred KB Dubrava mrtvačka kola stoje u redovima, pogoršava se zdravlje mladih pacijenata

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U najvećoj covid-bolnici jučer se umrlu 24 osobe, najviše dosad od početka pandemije. Nažalost, mrtvačka kola u redovima čekaju sa stražnje strane bolnice.

“Ima i tuge i bijesa i plača i razočaranja u svakom slučaju. Smrt je postala svakodnevni dio našeg posla, uistinu nismo navikli na ovako veliki broj smrtnih slučajeva”, rekla je za RTL Tatjana Kereš, voditeljica internističke intenzivne jedinice.

Da bolest ne bira, dokaz je i što dolazi sve više mladih pacijenata.

“Najgore je što ne možemo predvidjeti tko će se pogoršati, a dosta nam se pogoršavaju mladi ljudi pa ne možemo baš naći mjesta na intenzivnoj”, otkrila je doktorica Besa Osmani.


Inače, smrtnost na respiratoru u Dubravi iznosi 68 posto što znači da dvije od tri osobe spojene na respirator neće preživjeti. U bolnici trenutno leži 457 pacijenata, popunjenost je 73 posto, a bolnica maksimalno može primiti 620 bolesnika. Već sad je krcata, zaraženi leže jedan do drugog.

No, medicinari se ne predaju.

“Sve za dobrobit pacijenata. Nekako ne smiješ emocijama dati da te savladaju”, rekla je medicinska sestra Arijana Ježek.

“Pa evo, svaki ulazak je jako težak, pacijenti su jako komplicirani… Odijelo nije problem, ali maske nas ubijaju“, dodao je njezin kolega Tomislav Horvat.

Komentari