‘Tijekom epidemije dobili smo dosta upita o radnim pravima ljekarnika’, poručuju iz HLJK-a

foto: robert belosevic

Nedavno smo pisali o problemu zaposlenice Gradske ljekarne Zagreb koja je upozorila da se tijekom epidemije koronavirusa počeo kršiti Zakon o radu te da se sami radnici iscrpljuju i plaše. Točnije, pojasnila nam je kako je uvedeno razdvajanje timova u ljekarnama koje rade u dvije smjene. To znači da radnici iz dvije smjene ne provode dio radnog vremena zajedno u međusmjeni. O navodima smo pisali ravnateljstvu GLJZ-a koji već šesti dan nisu odgovorili na naša pitanja. No, Hrvatska ljekarnička komora bila je spremnija za razgovor.

“Izvanredne okolnosti prouzročene epidemijom zahtijevale su brze promjene u organizaciji rada kako bi se ljekarne što bolje prilagodile izvanrednim okolnostima uz istovremeno poštivanje odredbi Zakona o radu. Komora nije zaprimila predmetni prigovor na organizaciju rada Gradske ljekarne Zagreb, no tijekom epidemije zaprimljeno je dosta upita od naših članova o radnim pravima ljekarnika i drugih članova ljekarničkog tima u svezi povećanog opsega rada, izračuna plaća i drugih prihoda te mogućnosti realizacije prava na godišnje odmore”, poručili su iz HLJK-a.

Tvrde i da je rad u timovima koji se međusobno ne susreću jedna je od preporučenih epidemioloških mjera za organizaciju rada svim zdravstvenim ustanovama diljem zemlje te da nisu zaprimili obavijest o drugačijem radnom vremenu za GLJZ-a.

“Iako je organizacija rada ljekarničkih zdravstvenih ustanova u potpunosti u njihovoj ingerenciji, imamo povratne informacije da je većina ustanova uvažila navedenu preporuku i organizirala rad u timovima tijekom epidemije te tako osigurala dostupnost lijekova i ljekarničke skrbi”, zaključuju.


Odgovor Gradske ljekarne Zagreb objavit ćemo kad pristigne.

‘Drugima stimulansi, a nas se ucjenjuje i maltretira. Padamo s nogu’, upozorava zaposlenica Gradske ljekarne Zagreb

Komentari