TENZIJE NA VRHUNCU! Hrvatska udruga poslodavaca se počela rasipati? Orbico i Adris krenuli prvi

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatsku udrugu poslodavaca napustile su dvije najmoćnije članice – Orbico i Adris. Brojna previranja koja se u zadnje vrijeme događaju u HUP-u, počevši od smrti predsjednika, očito još nisu gotova.

HUP se u problemima nalazi od smjene bivšeg zamjenika glavnog direktora, Bernarda Jakelića, koji je smijenjen nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, i ostavke glavnog direktora Davora Majetića. Bez predsjednika Marina Pucara, inače čelnog čovjeka Podravke, ostali su početkom ove godine, kada je preminuo od teške bolesti.

Čelni čovjek Orbica, Branko Roglić, svoj je odlazak najavio još prošlog ljeta. O samom izlasku sada nije htio previše govoriti.

“Poštujem glas poduzetnika, ali otkako su smijenjeni Bernard Jakelić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te glavni direktor Davor Majetić, HUP nije što je nekad bio i meni se tu više ne stoji. Ta organizacija u ovom momentu otežanih uvjeta na tržištu, pogođenom pandemijom i potresima, uopće ne funkcionira. Mislim da ju je teško izliječiti pa možda treba otvoriti neku novu”, izjavio je Roglić za Večernji list.


S Roglićem se nije složio Emil Tedeschi, član Savjeta HUP-a i predsjednik Atlantic Grupe, koji u HUP-u ne vidi nikakav raskol.

“Osobno smatram da bismo kao ozbiljni i odgovorni ljudi trebali osigurati izbor novog predsjednika, članova Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i njegova predsjednika, udruzi osigurati kontinuitet i podržati napore onih koji se imaju ambiciju angažirati u budućem razdoblju. Ja ne vidim u HUP-u nikakav raskol. Ima li HUP svojih problema – ima, je li imao problema u prošlosti – jest, no isto tako sam siguran da treba i može bolje i da na tome treba raditi. Jasno, svatko ima pravo izaći, no ne mislim da je to konstruktivno i da išta rješava. Ne slažem se da u HUP-u baš ništa ne valja, a ako to netko misli i kaže, bilo bi pošteno da se prvo zapita što je sam napravio da tako ne bude. Svi mi koji smo godinama na vodećim mjestima u forumima HUP-a – predsjednici HUP-a, članovi Savjeta, predsjednici Vijeća članova, članovi Izvršnog odbora, predsjednici Nadzornog odbora, predsjednici granskih udruga – imamo riječ u stvarima koje se tiču načina rada i odnosa u udruzi. Nažalost, u porukama koje sad čitamo ne prepoznajem nimalo samokritike ili osobne odgovornosti u tome”, rekao je Tedeschi.

Vijeće članova HUP-a održat će se u petak. Na Vijeću se navodno neće predlagati kandidati za novog predsjednika, ali će se raspravljati o procedurama i pravilima koja će vrijediti na novim izborima.

Komentari