SVJETSKI DAN UČITELJA: ‘Nazivaju nas uhljebima i neradnicima, a ovo što radimo smatramo pozivom!’

Ilustracija/ Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Svjetski dan učitelja obilježava se simbolično 5. listopada. Naime, istog je dana 1966. godine bila raspisana Preporuka o statusu učitelja, a od strane UNESCO-a proglašen je 1994. godine.

Rad učitelja i nastavnika jedan je od najbitnijih za ukupan razvoj društva, a isti se dan obilježava kako u Hrvatskoj, tako i u 100 različitih zemalja svijeta.

“Mi kao učitelji naravno da nismo zadovoljni percepcijom ljudi, mali je broj koji shvaća koliko je naša uloga u društvu važna”, ističe Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja naglašavajući kako su pogotovo u doba pandemije osuđeni na brojne kritike od strane ukućana koji u svojim kućanstvima prate on-line nastavu svoje djece.

“Kada imate bol u zubu, javite se zubaru. Kada imate problema s automobilom, tu je automehaničar. I nitko im sigurno ne savjetuje kako popraviti zub ili automobil, a učiteljski posao svi smatraju da znaju najbolje“, govori Tuškan. Dati da rade svoj posao najbolje što mogu, ističe, iznimno je bitan faktor za njihovo psihičko stanje, a rijetki su oni koji su svjesni koliko učitelji doprinose društvu.


“Nije ugodno slušati vrijeđanja. Učitelji koji obrazuju djecu nazivani su ‘neradnicima’, ‘uhljebima’ i slično, a to je poziv. Ovaj posao moraš voljeti, on ti postaje život, a nikako ga ne radiš zbog profita”, navodi Koordinatorica projektnih aktivnosti Sindikata.

Pregovori javnih službi aktualni su te su i oni upoznati s realnim stanjem. “Naravno da smo potplaćeni. U pitanje ne dovodimo povećavanje plaća već rješavanje dugotrajnog zaostajanja”, govori Tuškan. Inače, Vlada je potpisala sporazum, tvrdi Tuškan, te je i tada bila upućena kakvo će stanje državu dočekati u jesen: “Nikako se ne može pozivati na promjene okolnosti”.

“Ljudi iz školstva, ali i drugih dijelova društva odlaze iz Hrvatske upravo zbog toga. Ne poštovanje radnika te preveliko uplitanje politike upravo su glavni razlozi emigracije”, zaključuje Tuškan.

Komentari