Sveučilište u Zagrebu smijenilo glavnog urednika Universitasa

srednja.hr

Hrvatske sveučilišne novine, Universitas, jučer se nisu pojavile na kioscima iako uobičajeno izlaze kao podlistak Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji posljednjeg ponedjeljka u mjesecu. Naime, Universitas izdaju Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu, a jučer se očekivao 111. broj.

Došlo je do smjene glavnog urednika, Ivice Proface. ”Istina je, jučer se nije pojavio planirani 111. broj Universitasa, koji obično izlazi posljednjeg ponedjeljka u mjesecu uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju. Tijekom rada na broju sa zagrebačkog sveučilišta su tražili da ne objavim odgovor Filozofskog fakulteta na članak ‘Mobbing na Filozofskom fakultetu’ iz 109. broja, s obrazloženjem da tekst demantija veličinom (brojem riječi) značajno prelazi tekst na koji su reagirali. Kako sam inzistirao na objavi sukladno Zakonu o medijima, iz Sveučilišta u Zagrebu su mi ‘uskratili suglasnost’ da i dalje budem glavni urednik, kako je i predviđeno u odluci kojom sam imenovan prije dvije godine. Zbog toga je rad na novom broju prekinut, a nastavit će ga po imenovanju novi glavni urednik. Kako više ni u kakvom svojstvu nisam angažiran u Universitasu, ne znam tko će biti novi glavni urednik, ni što će i kako u novom broju biti objavljeno, uključujući i moguću objavu demantija Filozofskog fakulteta. To je uglavnom sve što imam o tome reći, poručio je Profaca za portal srednja.hr

U članku koji je objavljen u 109. broju Universitasa se naširoko razlaže slučaj prorektora Sveučilišta, Ante Čovića, odnosno opsežni etički postupak koji se na Filozofskom fakultetu vodio u njegovu slučaju i koji je završetak dobio na Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Svojom odlukom, Ustavni je sud ukinuo mišljenje Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta u kojem je utvrdilo Čovićev etički prijestup.

Kako je bivši glavni urednik Universitasa inzistirao na objavi ispravka Filozofskog fakulteta, nakon čega mu je sa zagrebačkog sveučilišta ‘uskraćena suglasnost’ da i dalje bude glavni urednik.


Komentari