STIŽE ‘PODRŠKA U TUGOVANJU’! Uskoro kreću radionice potpore za djecu koja su izgubila roditelja

Photo: Pixabay, Ilustracija

U četiri grada u Hrvatskoj počinje provedba “Podrške u tugovanju”, programa koji sadrži po 10 radionica grupne psihosocijalne potpore djeci i mladima koji su izgubili jednog ili oba roditelja. Program će za nekoliko dana započeti u Karlovcu, Sisku, Slavonskome Brodu i Zagrebu, najavila je Udruga roditelja “Korak po korak”.

Dok djeca sudjeluju na radionicama, njihovi roditelji i skrbnici moći će razgovarati o brizi za tugujuću djecu i dobiti potporu za vlastiti proces tugovanja.

Udruga roditelja “Korak po korak”, koja provodi Podrške u tugovanju (PUT) u partnerstvu s Udrugom “Luč” i Udruženjem “Djeca”, preporučuje da se djeca uključe u program oko šest mjeseci nakon smrti roditelja.

Trenutačno 44.900 djece tuguje za bliskom osobom


Besplatne radionice za korisnike, koje će voditi stručnjaci jedanput na tjedan u Karlovcu, Sisku, Slavonskome Brodu i Zagrebu, počinju uskoro, a prijave još traju.

Prerani gubitak bliske osobe pogađa oko pet posto djece u svijetu, što znači da u Hrvatskoj 44.900 djece trenutačno tuguje za bliskom osobom bez organiziranog programa grupne psihosocijalne potpore.

Tijekom provedbe tog projekta, o problemu će biti educirani i stručnjaci za mentalno zdravlje i druge osobe koje rade s djecom u vrtićima, školama i centrima za pružanje usluga u zajednici, stoji u priopćenju voditeljice projekta PUT i izvršne direktorice Udruge roditelja “Korak po korak”, psihologinje Silvije Stanić.

Projekt, koji traje 21 mjesec, sufinancira Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda, a ukupna mu je vrijednost nešto više od milijun kuna.

Komentari