STIŽE RIGOROZAN ZAKON: Čeka li nas život u mraku?

Foto: Facebook/ MOJ ZAGREB

Zbog novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, Trg sv. Marka zajedno s mnogim drugim kulturno-povijesnim znamenitostima mogao bi noću ostati u mraku, piše Jutarnji.

Budući da je nemoguće izvesti da niti jedan snop svjetla ne ide u nebo ili završi na nečijoj kući, kako ovaj zakon nalaže, osim Trga sv. Marka  bez rasvjete bi mogla ostati i Pulska Arena, splitska Riva, marine, luke, parkovi.

Osim toga nalaže se smanjivanje jakosti javne i ulične rasvjete zbog čega će svi gradovi morati pormijeniti svoje ulične lampe.

Uvođenje ovog zakona na taj bi način potpuno promijenilo ne samo način na koji se koristi javna, nego i privatna rasvjeta u Hrvatskoj. Naime, ni građani ne bi više smjeli imati svjetlo na balkonu jer ih susjed može tužiti što njihovo svjetlo udara u njegov prozor, upozorio je Slavko Krajcar, redovni profesor na Fakultetu elektronike i računarstva te predsjednik Hrvatskog društva za rasvjet.


Također je rekao da je ovo najrigorozniji zakon takvog tipa u Europi te će biti jako teško poštovati sve te uvjete te da će jedina moguća alternativa biti da se ugasi svjetlo i ostane potpuni mrak.

 

Komentari