STANJE NA JAKUŠEVCU SVE GORE I GORE: Organizirana radna skupina za smrad

wiki

Tri predstavnika Grada Zagreba, tri iz Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – istok i jedan iz javnozdravstvene ustanove činit će radnu skupinu koja bi trebala početi rješavati problem onečišćenja zraka koje prouzrokuje odlagalište Jakuševec, piše Večernji.

Oni će, nakon što se odrede članovi, predlagati akcijske mjere i redovito se sastajati kako bi se riješio problem smrada. Zaključak je to posebne tematske sjednice Gradske četvrti Novi Zagreb – istok, čiji su vijećnici u ponedjeljak raspravljali o samo jednoj točki dnevnog reda: zagađenju zraka od Jakuševca.

Na sjednici koja je počela u 10 sati pridružio im se i gradonačelnik Milan Bandić koji se složio s tim da problem postoji i da ga treba riješiti.

Kvalitetu zraka prate djelatnici Državnog hidrometeorološkog zavoda , kao i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.


Da je zrak onečišćen više puta u godini no što je to dopušteno potvrdio je i Predrag Hercog, voditelj laboratorija u kojemu se na dva uređaja mjere količine sumporovodika i amonijaka oko Jakuševca.

Do zagađenosti oko Jakuševca, objašnjavali su stručnjaci, dolazi uglavnom zimi, i to zbog povećanja prometa te loženja, a kad je zrak onečišćen u tom naselju, slično je i u ostalim dijelovima grada.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić kazala je da se Jakuševac ne može zatvoriti preko noći te da je upravo stanovnicima istočnoga dijela Novoga Zagreba u interesu da se provodi Plan gospodarenja otpadom, koji podrazumijeva i gradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku, piše Večernji.

Prema najnovijem prostornom planu, Grad mora do 2029. godine “staviti ključ u bravu” deponija, a to je već treći put da se rok pomiče.

Komentari