Sljemenska žičara i dalje na čekanju, a troškovi samo rastu! Ovoga puta je problem prekomjerna buka

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sljemenska žičara i dalje nije korak bliže otvaranju.

U subotu 1. svibnja je na tehničkom pregledu bila sanitarna inspekcija Državnog inspektorata te je dala negativno mišljenje jer žičara nije ispunila pravila o buci.

“Buka koja nastaje od novoprojektiranih i izgrađenih građevina s pripadnim izvorima buke ne smije prelaziti vrijednosti propisane člankom 5. i člankom 6. citiranoga Pravilnika.

Napominjemo kako je u probnoj fazi rada Državni inspektorat zaprimio niz prijava koje ukazuju na prekomjernu buku koju proizvodi žičara Sljeme. Te navode potvrdila je i glavna nadzorna inženjerka koja je prilikom tehničkog pregleda 09. ožujka 2021. godine na Zapisnik izjavila: ‘(..) mjerenje buke okoliša izvršila je ovlaštena pravna osoba za akustička mjerenja te izmjerene vrijednosti nisu zadovoljile (…)”, priopćili su iz Državnog inspektorata uoči pregleda.


S obzirom na to da je utvrđeno da prekomjerna buka postoji, projektanti su dužni sanirati taj problem. Zbog navedenog izvješća kasni izdavanje devete uporabne dozvole za rad žičare, a iz Grada Zagreba tvrde da se radi o namjernom odugovlačenju zbog lokalnih izbora.

Koliko će najskuplja žičara u Europi na kraju koštati i kada će se konačno otvoriti, čini se da nećemo doznati tako skoro. 24 sata neslužbeno doznaje da će izvođač morati izgraditi bukobran što će dodatno povisiti troškove cijelog projekta.

Komentari