Sladoljeva zbog širenja laži istražuje policija. Doznaje se i koliki je iznos kazne za navedeno djelo

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Umirovljeni imunolog, Srećko Sladoljev javnosti je poznat kao veliki protivnik cijepljenja. Ovih dana medijske stupce puni zbog širenja lažne tvrdnje o smrti poznatog zagrebačkog ginekologa Marija Kernera. O tužnoj vijesti pisali smo još u ponedjeljak na našem portalu.

Povodom toga, Sladoljev je prenio anonimnu poruku od prijateljice Kernera kako je ginekolog prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, te umro. Navedena tvrdnja je naravno lažna jer se Kerner nije cijepio, a evo što i policija čini po tom pitanju.

“Policijska uprava zagrebačka ima saznanja o događaju koji navodite te poduzima potrebne provjere. Sukladno utvrđenom, odlučit će o daljnjim koracima iz nadležnosti policije”, stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova za Index.

Također, prema tvrdnjama odvjetnika Antonia Volarević, Sladoljev ne može kazneno odgovarati za širenje lažnih vijesti, već samo biti prekršajno kažnjen iznosom do 800 kuna.


“Iz Kaznenog zakona je 2011. godine izbačeno kazneno djelo širenja lažnih vijesti i glasina koje uznemiravaju javnost, tako da ono više ne postoji u Kaznenom zakonu. Ovdje govorimo o prekršaju na kojeg se odnosi članak 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ovo nije slučaj da se alarmiraju službe pa se ne može ni postupati prema Kaznenom zakonu”, rekao je za Index odvjetnik Antonio Volarević.

Komentari