Sesvećani se protive naplati velikog parkinga u Ninskoj ulici! Više od 500 osoba potpisalo peticiju: ‘Ovo je nepotreban trošak’

Photo: Robert Anic/PIXSELL, Ilustracija

Točno 589 stanovnika Sesveta potpisalo je peticiju kojom se traži zaustavljanje naplate velikog izvanuličnog parkinga u Ninskoj ulici u Sesvetama. Radi se o parkingu uz željeznički kolodvor, gdje stotine Sesvećana te stanovnici cijelog istočnog dijela Zagreba i Zagrebačke županije ostavljaju svoja vozila pa vlakom i autobusima idu dalje prema Zagrebu i drugdje. Potpisnici naplatu ovog parkinga smatraju nepotrebnim troškom koji dovodi do još većeg prometnog kaosa u Sesvetama i u Zagrebu te onečišćenja okoliša i podizanja razine buke.

Online peticiju pokrenuo je Mostov vijećnik GČ Sesvete Vladimir Marić, nakon što je Vijeće GČ Sesvete, u kojem vladajuću većinu čine stranka Milana Bandića i HDZ, na sjednici 13.11.2020. odbilo uvrstiti Mostov prijedlog koji se protivi naplati spomenutog parkinga. Peticija je bila odgovor na jedinu mogućnost koja je preostala onima koji se nisu složili s vladajućima, bila je odgovor na savjetovanje Grada Zagreba sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža.

Marić je prikupljene potpise danas predao u Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. ”Sve ovo vrijeme nismo dobili niti jednu prometnu analizu od nadležnog gradskog ureda, zbog čega je potrebno uvođenje naplate i na ovom parkiralištu. Ono je upravo i uređeno za besplatni cjelodnevni parking vozila, za sve stanovnike Sesveta, istočnog dijela Zagreba i Zagrebačke županije koji svoje putovanje prema Zagrebu nastavljaju vlakom ili autobusima te tako rasterećuju zagrebački gradski i prigradski promet”, navodi Marić. Dodaje i kako je sam gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju ovog parkirališta 4. svibnja 2007. rekao kako je ono upravo i napravljeno za tu svrhu i da će biti besplatno.

Peticiju su podržali: Udruga Zelene i Plave Sesvete, članovi Mosta u Sesvetama te saborski zastupnik i Mostov povjerenik za Zagreb Zvonimir Troskot.


Podsjetimo, Most je na temu sprječavanja naplate izvanuličnog parkinga u Ninskoj ulici u Sesvetama, 28. studenog na spomenutom parkingu, održao i konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali Marić i Troskot. Troskot je tada pozvao Grad Zagreb da odustane od uvođenja naplate ovog parkinga i predložio besplatno parkiranje u zoni željezničkih kolodvora i autobusnih stajališta kao mjeru poticanja korištenja javnog prijevoza i rasterećenja gradskog i prigradskog prometa. Ovaj parking naplaćivao bi se po cjeniku Zone IV.1 – što znači dnevno 5 kn od ponedjeljka do petka ili mjesečno 100 kn, bez mogućnosti naplate po satu.

Komentari