Šef zagrebačkog trgovačkog centra: ‘Hrvatski lanci će umrijeti ako ih Stožer zatvori, prvi val smo preživjeli zbog pomoći države’

FOTO: N1

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice vlade izjavio je kako se razmišlja o svim mjerama, pa čak i o zatvaranju velikih trgovačkih centara.

“Apsolutno da, zbog količine posjetitelja koji su u jednom trenutku u šoping centru, oni predstavljaju epidemiološki rizik”, rekao je ministar. Isto mišljenje ima i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Moguće okolnosti za N1 komentirao je Denis Čupić, direktor Westgatea i predsjednik HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.

FOTO: Željko Lukunic/PIXSELL

“Trgovački centri u Hrvatskoj su centri najnovije generacije, moderni, kako šoping centri tako i pojedinačne trgovine iznad 7.000 kvadrata. U našem smo centru ograničili posjetu na 13.000 ljudi, iako bi prema mjerama koje su donesene mogli dozvoliti 25.000 ljudi, ali išli smo vrlo restriktivno”, rekao je Čupić i dodao:

“Mislim da je jasno da današnji centri imaju moderne sustave, kao što je ventilacija. I šoping centri i velike trgovine imaju brojače posjeta i svatko u svakom trenutku može znati koliko ljudi ima u određenom objektu, zatvoriti ulaz za dodatne ljude i svaki taj sustav može oglasiti alarm ako uđe previše ljudi“.


Podsjetio je i da su trgovci prvi val preživjeli isključivo zahvaljujući mjerama pomoći od strane vlade.

“Prvi val smo uspjeli preživjeti isključivo zahvaljujući mjerama koje je država dala. Te mjere nisu bile toliko izdašne kao u nekim drugim zapadnim zemljama. Ti trgovci su preživjeli i jer smo mi svi ispred šoping centara izašli u susret i umanjili im obveze prema nama. Moja predskazanja su da ako ostanemo poslovati i dalje, uz ove mjere ograničavanja koje nas sve koštaju – i dezinficijensi i čišćenja iziskuju dodatna sredstva, trgovina u Hrvatskoj bi mogla opstati. Bit će ozlijeđena, ali će opstati. Ali, bilo koje zatvaranje bi ugrozilo one prave domaće trgovce, to su distributeri ili franšizeri koji su ovisni o hrvatskom kapitalu, svom kapitalu ili kapitalu koji dobivaju iz hrvatskih banaka“, zaključio je Čupić.

Komentari