SDP IMA RJEŠENJE? Ovako žele izmijeniti i dopuniti Zakon o obnovi, isti model može se primijeniti i na Baniju, tvrde

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Klub zastupnika SDP-a pripremio je izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije kako bi se po istom modelu mogle obnoviti zgrade oštećene u potresu na Baniji.

Prijedlog SDP-a ima 30-ak stranica i u postojeći Zakon uvrštava potresom stradala područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, a na te dvije županije proširio bi se i Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije i zvao bi se Fond za obnovu.

Jedna od najvažnijih novosti koju predlažu odnosi se na zaštićene najmoprimce kojima bi se za vrijeme obnove dao u najam na neodređeno vrijeme stan odgovarajuće veličine sukladno Zakonu o najmu stanova. Time se, kažu, ispravlja nepravda prema jednoj od potresa pogođenih skupina, čiji status nije adekvatno riješen sadašnjim zakonom. Većinom se radi o starijim osobama čija životna situacija ne podnosi privremenost niti neizvjesnost.

Smatraju i da je pojam srodnika u sadašnjem zakonu preusko definiran, pa, primjerice, ne pokriva odnose između djedova, baka i unuka, što je nužno korigirati. Prema prijedlogu, srodnici bi bili vlasnikovi srodnici po krvi u ravnoj lozi, braćni drug, izvanbračni drug, neformalni životni partner, posvojitelj, odnosno posvojenik.


SDP-ovci smatraju i da su preusko postavljeni socijalni kriteriji i da ne uzimaju u obzir da je prilikom oslobađanja uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu potrebno uvesti kriterij proporcionalnosti jer je pravedniji.

Stoga se predlaže utvrđivanje razreda kojima će vlasnici, odnosno suvlasnici participirati u troškovima obnove, čime će se osigurati veći stupanj društvene solidarnosti i socijalne osjetljivosti u prvođenju obnove, navodi se u prijedlogu, piše Jutarnji list.

Komentari