Sarajevska postaje avenija, a njome će voziti i tramvaj do ranžirnog kolodvora

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Široka gradska avenija u dva odvojena kolnika, svaki će imati po tri traka, a između suprotnih smjerova vozit će i tramvaj. Tako su u gradskoj i državnoj upravi zamislili buduću Sarajevsku cestu, odnosno njezin produžetak, za koju je nedavno Grad Zagreb raspisao natječaj za glavni projekt te ishođenje građevinske dozvole, piše Večernji.

– Na najsjevernijem dijelu Sarajevske, od Avenije Dubrovnik do Ukrajinske ulice, najvećim se dijelom zadržava postojeće stanje, a kod raskrižja s Ukrajinskom istočni kolnik proširuje se zbog dodavanja još jednog traka – kažu u Gradu i dodaju da se zapadni kolnik neće mijenjati širinom.

Otuda pa prema jugu počinju tri traka na svakom kolniku, a napravit će se i novi ulaz za administrativno sjedište MORH-a, točno nasuprot ulazu u sjeverno parkiralište zgrade trgovačkog lanca Konzum. Bit će ondje i novo četverokrako križanje, a premjestit će i ogradu vojarne, odnosno “ući” će u njen krug za dva metra. Na tom će raskrižju postaviti i semafore, jednako kao i kod križanja s Ukrajinskom te Vatikanskom ulicom i Kauzlarićevim prilazom. Paralelno sa Sarajevskom, za pristup Ulici Mikulinci sagradit će još jednu jednosmjernu prometnicu, a cijeli potez pratit će i pješačke te biciklističke staze, tramvajska te autobusna stajališta… Prije nego što počne izrađivati projekt semaforizacije, njen izvođač morat će obaviti i sedmodnevno brojenje prometa te izraditi analizu prometnog opterećenja. Mora razmišljati i da sve bude opremljeno u LED tehnologiji, a i da semafori putem WiFi-ja budu povezani međusobno, ali i s nadzornim centrom održavatelja postojeće infrastrukture. Mjere iz masterplana Nekih izvlaštenja već je bilo, kaže Milenko Arapović, predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb – istok, a produženom bi se Sarajevskom riješio i prometni čep u Buzinu.

– Tramvajska pruga do ranžirnog kolodvora najviše bi značila stanovnicima Dugava i Hrelića te Jakuševca, pored čijih bi naselja prolazila, a približila bi se i Buzinu te Velikom Polju – ističe Arapović, dodajući da je ministar Oleg Butković na otvaranju rotora na Dan grada Zagreba najavio Sarajevsku kao sljedeću veliku prometnu investiciju.


Komentari