‘Sada kupovati stanove u Zagrebu, ne bi baš bilo preporučljivo’ Ekonomski analitičar objašnjava zašto trebamo štedjeti

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL, Ilustracija

Ideja o covid- putovnicama izazvala je brojne polemike, a navedeno je u Novom danu N1 televizije komentirao ekonomski analitičar Damir Novotny.

“Meni baš nije ta ideja najbolja. Vidjet ćemo kako će se voditi razgovori, neke zemlje o tome već pričaju. To bi moglo otežati dolazak turista u Hrvatsku, nadamo se da do toga neće doći, da će se ova situacija s drugim valom bolesti smiriti do ljeta, tako da će turisti doći barem u onom broju u kojem su došli prošle godine”, rekao je Novotny.

Dotakao se i turizma u Hrvatskoj kazavši da su očekivanja uvijek prevelika, no da turizam ne stvara toliku vrijednost da bi zemlja mogla na tome živjeti. Smatra i da nije samo na Hrvatskoj da otvori granice.

“Hrvatska se može otvoriti, ali ako gledamo stanje u emitivnim zemljama, tada potražnja ovisi o stanju u zemljama odakle turisti dolaze, ako tamo ekonomija pada, vjerojatno će turisti manje dolaziti u Hrvatsku, bez obzira što mi radili”, rekao je Novotny i dodaje da će oporavak biti bolji i brži od krize koja je pogodila svijet 2008. godine.


Novotny smatra da nam je ekonomija u boljem stanju nego tada. Dodaje i da je sada vrijeme štednje.

“Sada je vrijeme štednje i to građani pokazuju. Štednja je narasla u krizi, istraživanja pokazuju da štednja raste i da građani nastoje iskoristiti ovu krizu za usklađivanje svojih financija. Treba pričekati, narednih nekoliko godina su neizvjesnosti velike, a cijene visoke. Sada kupovati stanove u Zagrebu ili u, primjerice, Rijeci, ne bi baš bilo preporučljivo”, rekao je Novotny.

Komentari