Ruski tajkun, bivši DJ i sestra od poznatog političara! Doznaje se tko je sve u Zagrebu zaradio na zaštitnim maskama

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Grad Zagreb je u borbu protiv koronavirusa uložio više od 103 milijuna kuna. U navedeno spada medicinska oprema, zaštitne maske, ogrtači, toplomjeri, testovi za koronu, dezinficijensi i slično.

Na što se sve trošilo može se iščitati iz zagrebačkog korona-troškovnika, dokumenta na 50 stranica Ureda za javnu nabavu s popisom svih poslova i tvrtki koje su, otkako je pandemija počela, dobavljale tu medicinsku opremu za zagrebačke gradske urede i poduzeća. Grad je za obranu od pandemije dosad sklopio 270 poslova nabave razne medicinske opreme, a svakako treba naglasiti da je iznos od 103 milijuna kuna tek procijenjena vrijednost nabave, a to ne znači da je toliko stvarno potrošeno.

S obzirom na to da je situacija na samom početku bila kaotična i trebalo je reagirati brzo, nije se provodila klasična javna nabava, pa je društvo dobavljača poprilično šaroliko.

Višemilijunske poslove vodila Štromarova sestra


Tako je višemilijunske poslove nabave zaštitne opreme i medicinskih maski, među ostalima, dobila tvrtka na čijem je čelu Marijana Premužić, sestra bivšeg ministra graditeljstva, a sada saborskog zastupnika HNS-a Predraga Štromara. Našli su se i neki menadžeri, sin ruskog tajkuna, bivši predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, ali i poneki snalažljivi poduzetnici koji su biznis u krizi spretno “prešaltali” na nabavu medicinske opreme.

Tvrtka 28-godišnjeg Zhana Belayja, mladog poduzetnika iz obitelji ruskih financijaša i vlasnika dvorca kod Pazina, nabavljala je specijalne nano maske za Gradski ured za zdravstvo u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Našla se i tvrtka za audioopremu i rasvjetu bivšeg DJ-a Alexa Nardina koja je dobavljala zaštitne maske iz Kine, a isto je činila i tvrtka Delmerion koja je svojevremeno napravila dobar biznis s fidget spinnerima.

Komentari