Rješenje za jedan od vječnih misterija: Otkada žirafe imaju zagrebačku adresu?

FOTO: Igor Narnek / Divlja djeca Maksimira: Knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu

Kada žirafe viđene u Zoološkom vrtu u Zagrebu?

Ovo je pitanje o kojem se često raspravlja u zagrebačkim Facebook grupama.

I dok neki govore kako su u Zagreb stigle tek sedamdesetih ili osamdesetih, drugi govore kako su žirafe ipak  malo ranije stekle zagrebačku adresu.

Kao i svi knjiški crvi, dokaze smo pronašli u knjigama Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015. i Divlja djeca Maksimira: Knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu gdje su potkrijepljenji fotografijama.


Fotografije iz knjiga s našim portalom je podijelio Igor Nanker, strastveni kolekcionar koji vjerno čuva veliku kolekciju razglednica, vodiča i knjiga.

Kako piše u knjigama, radnja nastambe za žirafe u sklopu egipatskog hrama bila je najavljivana već 1931. godine. Najavljeno i da će na mjestu gdje je nastamba za deve biti izgrađene nastambe za životinje tropskog pojasa. Cijena žirafe iznosila je 130 000 dinara.

Prva žirafa u Zoološkom vrtu pojavila se davne 1953. godine. Točnije pojavilo se njih tri, iako neke knjige tvrde da su žirafe došle 1955. godine. Dovedene su iz Mau Mauija iz Kenije preko Italije kada je uprava Zoološkog vrta dobila uvoznu dozvolu. Njihov zajednički boravak potrajao je tek dva mjeseca, kada je, prema knjizi Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015. godine 1955.jedna od njih prodana Zoološkom vrtu u Skoplju za 1 100 000 dinara. Prevezena je kamionom jer nije mogla putovati vlakom zbog toga što vlak nema dovoljno zatvoreni vagon, a u otvorenom vagonu nije mogla biti zbog tunela i dima. Cijena prijevoza iznosila je 130 000 dinara.

FOTO: Igor Nanker / Zoološki vrt u Zagrebu 1925. - 2015.
FOTO: Igor Nanker / Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015.
FOTO: Igor Nanker / Zoološki vrt u Zagrebu 1925. - 2015.
FOTO: Igor Nanker / Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015.

Preostale dvije žirafe ljeti su boravile na otvorenom, a prezimljavale su u posebnom zimovalištu. Godine 1954. porasle su tada za jedan metar i bile visoke 3,75. U svibnju su prevezene iz staje u zimske nastambe. Napravljen je tada visoki sanduk, prikrivren zelenim granjem. Prvo je prevezen mužjak, a zatim ženka.

Žirafe u lipnju više nisu bile u zajedničkom trkalištu s devama i zebrama jer su ih one natjeravale i od tada su bile u posebnom trkalištu. Žirafe su se pripitomile i jele lišće iz ruku posjetitelja.

Godine 1954. u Zoološkom vrtu u Zagrebu ostale su dvije žirafe. Jedna je uginula 1955. od crijevnih parazita, pisao je Narodni list, a druga je premještena u svoju zimsku staju. Dvije godine kasnije, 1957., i druga je žirafa uginula od crijevnih parazita kojima su se zarazile još od trgovaca u Africi.

U knjizi autori zaključuju da su žirafe u Vrtu boravile do 1960. godine. No, unatoč svim dilemama, Zagrepčani se mogu unaprijed veseliti žirafama u Zoološkom vrtu jer je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošle godine obećao da će ponovno dovesti žirafe najkasnije krajem 2018. godine u nastambe Afričke savane.

FOTO: Igor Narnek / Divlja djeca Maksimira: Knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu
FOTO: Igor Narnek / Divlja djeca Maksimira: Knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu

Komentari